BAROMUZUN GARANTÖRLÜĞÜNDE 13 SİYASİ PARTİ YEREL SİYASETTE AYRIMCI DİLİ KULLANMAYACAĞINI TAHHÜT ETTİ - 09.07.2021

YEREL SİYASETTE AYRIMCI DİLİN ÖNLENMESİ

TAAHHÜT METNİ

 

Ulusal mevzuat, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve temel/evrensel hukuk kuralları çerçevesinde dil, din, ırk, etnik köken, mezhep, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim ya da doğuştan gelen veya sonradan meydana gelen her türlü farklılıklara saygı duyacağımızı, yerel siyasi faaliyetlerimiz sırasında ayrımcı dil kullanmayacağımızı, ayrımcı davranışlarda bulunmayacağımızı, tüm farklılık1arımız i1e mutlu bir Eskişehir'de yaşamak üzere çalışmalarda bulunacağımızı Eskişehir halkına taahhüt ederiz.

 


Yerel Siyasette Ayrımcı Dilin Önlenmesi – Baro Başkanı Konuşması

Değerli misafirler,
Değerli katılımcılar,

Baromuza hepiniz hoş geldiniz. Baromuzun Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan “Yerel Siyasette Ayrımcı Dilin Önlenmesi” projesine sunduğunuz önemli katkılar için şahsım ve Eskişehir Barosu adına teşekkür ederim.

Anayasamızın 10. Maddesi uyarınca herkes dil din ırk cinsiyet ve siyasi düşünce felsefi inanç din ve mezhep benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti taraf olduğu birçok uluslararası sözleşmeyle de ayrımcılığı yasaklamak ve bu kapsamda önlemler almak yükümlülüğü altına girmiştir.

Normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan bu düzenlemeler dışında kanunlarla da ayrımcılığın önlenmesi hususunda barolara ve siyasi partilere de birtakım görevler yüklenmiştir. Avukatlık Kanunu md. 76’da yer aldığı üzere barolar hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumakla yükümlüdür. Siyasi Partiler Kanunun Madde 82 ve 83’te siyasi partilere, siyasi faaliyetlerinde ayrımcılık yasağı getirilmiştir. Bu kapsamda topluma örnek olan ve toplumu ileriye taşımak için çalışmalarda bulunan siyasi partiler, faaliyetlerini yürütürken her türlü ayrımcı söylem ve faaliyetten kaçınmakla yükümlüdür. Nitekim demokratik toplumların vazgeçilmez yapı taşlarından biri de siyasi partilerdir. Siyasi partiler normatif düzenlemelerle ayrımcılık yasağı altına alınmasalar dahi toplum içinde yaşayan bireylerin birbirinden ayrıştırılmaması demokratik toplumların doğal bir sorumluluğudur.

 

            Şunun da altını çizmek gerekir ki; “yerel siyasette ayrımcı dilin önlenmesi projesi” tüm Eskişehir’de ayrımcı dilin önlenmesi kapsamında yapılacak projeler silsilesinin ilk ayağıdır. Sonraki süreçte Ayrımcılıkla mücadele komisyonunun yürütücülüğü ve baromuzun ev sahipliği ile belediye başkanlıkları, sivil toplum kurum ve kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, basın kurumları gibi bir çok kişi ve kurum da benzer taahhüt metinlerini imzalamak üzere baromuza davet edilecektir.

Daha mutlu bir Eskişehir için bu organizasyonu düzenleyen Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonumuza ve Eskişehir’deki bireylere bu taahhütnameyi layık gören katılım gösteren siyasi partilere teşekkür ederim. Yerel düzeyde başlattığımız bu çalışmanın tüm Türkiye’ye örnek olarak ulusal bir mutabakata dönüşmesini temenni ederim.

 


Eskişehir Barosu Başkanı
Av. Mustafa ELAGÖZ


PROJEMİZE KATILIM GÖSTEREN İL BAŞKANLARI;


TKP İl Başkanı Oktay Yolsever

Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Ahmet Yiğit

MHP İl Başkanı İsmail Candemir

Memleket Partisi Ahmet Çetin

İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen

HDP İl Başkanı Şükriye Ercan

Gelecek Partisi İl Başkanı Mustafa Başak

EMEP İl Başkanı Heval Yıldız Karasu

DSP İl Başkanı Salih Güven

Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan

Deva Partisi İl Başkanı İsmail Haşim Ateş

CHP İl Başkanı Recep Taşel

BTP İl Başkanı Mehmet Ağırtıl


Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım