Uğur MUMCU'yu anma programında Baro Başkanımıza "…YILIN HUKUKÇUSU…" ödülü verildi.

Baro Başkanımız Av.Rıza ÖZTEKİN’e   24 Ocak 1993  tarihinde  katledilen Uğur MUMCU anısına, ölümünün  19.yılı nedeniyle  Tepebaşı Belediyesi , Atatürkçü Düşünce Derneği  ve Çağdaş  Gazeteciler Derneği tarafından 28.Ocak.2012 tarihinde Zübeyde Hanım  Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma etkinliği kapsamında     “…YILIN HUKUKÇUSU…” ödülü verildi.  Aynı ödüle Ankara Barosu Başkanı Av. Metin FEYZİOĞLU  da layık görüldü.

Baro Başkanımız Av.Rıza ÖZTEKİN aldığı ödül sonrası yaptığı konuşmada, anma etkinliğini düzenleyen kurum ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti. Baro Başkanımız ödüle layık görülmesinden çok büyük onur duyduğunu ama bu ödülün paydaşlarının bulunduğunu, kendisinin Eskişehir Barosunun faaliyetleri ve dik duruşu nedeniyle sembol olarak seçildiğini, esas başarının Eskişehir Barosu yönetim kurulundaki arkadaşlarına , Eskişehir Barosunun tüm üyelerine ,  bir meslek örgütü olarak Eskişehir Barosuna ait olduğunu   yine  her şeye rağmen mesleğini yapmak için savaş veren , hukuksuzluklara karşı direnen binlerce hukuk savaşçısı  avukat meslektaşlarının da bu ödülde paydaş olduklarını ve onlar adına da bu ödülü aldığını belirtmiştir.

Baro Başkanımız konuşmasında özellikle Uğur MUMCU’nun hukukçu ve avukat  kimliğine vurgu yaparak, Uğur MUMCU’nun   “…….Bir memlekette hukukçular susarsa , susturulursa , o ülkede  hukuk devleti ve demokrasiden bahsedilemez…” sözünü hatırlatarak ,  avukatlık yasasında Barolara hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını  savunmak ve korumak  ayrıca  bu  kavramlara işlerlik kazandırmak   görevinin de verilmesi nedeniyle hukuka aykırılıklar konusunda  Eskişehir Barosunun susmasının mümkün olmadığını, yasadan kaynaklanan görevlerini yaptıklarını belirterek yine Uğur MUMCU’nun “…insanlar konuştukları kadar sustuklarından da sorumludurlar...”  sözüne de vurgu yapmıştır.

Baro Başkanımız Uğur MUMCU’yu en iyi   Konfüçyüs’ün  “….Karanlığa küfretmeyin bir mum da siz yakın ……”  sözünün tarif ettiğini ,  Uğur MUMCU’nun hayatı boyunca karanlıkların, yolsuzlukların, hukuksuzların  üzerine giderek mücadele ettiğini,   onun bu  mücadele ruhuna sahip çıkmamız gerektiğini , karanlıkla mücadele ederken , bilgi sahibi olunması gerektiğini,  Uğur MUMCU’nun bu hususta “…bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olunmaz …” sözünün çok anlamlı olduğunu    özellikle vurgulamıştır.

Baro Başkanımız ayrıca Uğur MUMCU’dan 8 yıl sonra aynı tarihte Diyarbakır Emniyet Müdürü iken  katledilen  Ali Gaffar OKKAN’ı da saygı ve minnetle andıklarını,  anma programının  yapıldığı  gün olana 28 Ocak tarihinin  çok önemli olduğunu,   bu tarihte Kurtuluş Savaşının manifestosu olan Ulusal Ant’ın Mebusan Meclisinde kabul edildiğini, Ulus Devletin temellerinin atıldığı ve sınırlarının çizildiği barış odaklı bu metnin Cumhuriyete giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olduğunu, bizlere Ulus Devleti armağan eden  Ebedi Başkomutanımız  Atatürk ve silah arkadaşlarını da bir kez daha  saygı ,rahmet ve minnetle andıklarını  belirterek   konuşmasını bitirmiştir.