TBB DUYURU NO: 2014/102

Konu: Engelli meslektaşlarımızın sorunlarına yönelik çalışmalar.

26.6.2014 tarih 2014/61 sayılı duyurumuza yanıt veren 46 baromuzun bildirdikleri ile barolarımıza kayıtlı 199 engelli avukatımızın mesleki faaliyetini sürdürdüğü anlaşılmaktadır.

Mesleğimizi yerine getirirken hepimizin karşılaştığı onlarca sorun engelli meslektaşlarımızı çok daha ağır olarak etkilemektedir.

Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği’nin yerine getireceği ve de ayrıca barolarımızın katkısını dilediğimiz çalışmalar aşağıda değerlendirmelerinize sunulmaktadır:

1-) Engelli ve de özellikle görme engelli meslektaşlarımızın Adliye binalarına girişte ve binadaki çalışmaları sırasında kolaylık ve anlayışın gösterilerek uygun düzenlemelerin yapılması için Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Adalet Bakanlığı ile işbirliğinin sağlanması durumunda bu ziyaretler sırasında barolarımızın görevlendireceği bir personelin eşlik etmesi ve görme engelli meslektaşlarımızın dosya incelemelerinde yardımcı olmak üzere de bir stajyer avukatın staj eğitimi kapsamında bulundurulabilmesi olanakları yaratılması talep edilmektedir.

2-) Engelli ve de özellikle görme engelli meslektaşlarımızın cezaevlerine girişte ve görüşmeleri sırasında gerekli kolaylık ve anlayışın gösterilmesi için Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Adalet Bakanlığı ile işbirliğinin sağlanması durumunda bu ziyaretler sırasında barolarımızın görevlendireceği bir avukat ya da staj eğitimi kapsamında stajyer avukatın eşlik etmesine ilişkin düzenlemeler yapılması talep edilmektedir.

3-) CMK ve Adli Yardım görevlendirmelerinde barolarımızın engelli meslektaşlarımız için ayrı bir görevlendirme düzeni oluşturmaları talep edilmektedir.

4-) Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi tarafından engelli meslektaşlarımız için ayrı bir eğitim programı uygulanacaktır.

5-) Adalet Akademisi eğitim programına “Engelliler Hukuku” derslerinin alınması konusunda girişimlerde bulunulacaktır.

6-) Türkiye Barolar Birliği Bülteni’nin Braille alfabesi ile yayımlanması sağlanacaktır.

7-) Türkiye Barolar Birliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kapsamında engelli meslektaşlarımıza da “ek emeklilik” sağlanması olanakları değerlendirilecektir.

8-) Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi bünyesinde Engelli Hakları Çalışma Grubu oluşturulacaktır.

Gereğini bilgilerinize saygılarımla sunarım.

 

Avukat Metin FEYZİOĞLU
Türkiye Barolar Birliği
Başkanı

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım