SOMA'DA MEYDANA GELEN MADEN FACİASI İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

"ULUS OLARAK YASTAYIZ"

Video Youtube'den açılmaz ise aşağıda Dailymotion'dan izleyebilirsiniz.

Soma'da  meydana gelen  maden faciası nedeniyle Ulus olarak yastayız. Acımız çok büyüktür. Yaşamını yitiren tüm maden işçilerine Allah'tan rahmet, başta kederli aileleri olmak üzere tüm Ulusumuza başsağlığı, yaralı işçilerimize  de acil şifalar diliyoruz.

Gelen haberlere göre bugün itibariyle yer altında bir çok işçimiz vardır. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Umudumuzu yitirmedik. Yer altında bulunan maden işçilerimizin tamamının sağ olarak kurtarılmasını bekliyoruz.

Bu olaya özellikle kaza demiyoruz. Kaza, öngörülmesi mümkün olmayan ya da çok az bir olasılık dahilinde bulunan durumlara denilebilir. Tüm uyarılara rağmen önlem alınmayan ve bir dizi ağır ihmallerin sonucu olan bu olaya, İş Kazası değil " İş Cinayeti" denilebilir.

Yaşanan bu acı olay sonrası  sorumlu mevkiide olanların    yaptığı  açıklamaları ise  (tıpkı geçmişte olduğu gibi)  izah edemiyoruz. Zonguldak'ta yaşanan maden faciası ile ilgili " acı çekmediler,  güzel öldüler "  ve " bu mesleğin kaderinde vardır"  şeklindeki akıl almaz yorumlar yine tekrarlanmış,  bazı Ülkelerdeki  maden facialarına ve ölü sayısına atıf yapılarak ve "bu işin fıtratında var, olağan bir durum"  şeklinde yine insanın kanını donduran  açıklamalar yapılmıştır.

Anayasa'daki sosyal hukuk devleti ilkesine  aykırı  bir şekilde çılgınca sürdürülen  özelleştirme , sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırmanın sonucu olarak  nasıl daha fazla para kazanırız felsefesi ile iş ve işçi güvenliğine , denetimlere gereken önem verilmemekte ve maalesef bu ve benzeri olaylar   "kader" olarak değerlendirilmekte ,  "her şeyin hesabını sandıkta veririz " denilerek sorumluluğun gereği de   yapılmamaktadır.

Teknolojinin ulaştığı seviye gözetildiğinde bu olayı " kader" olarak değerlendirmek mümkün değildir.  Ülkemizden çok daha büyük kömür rezervine sahip Batı Ülkelerinde  bu tip facialar yaşanmamakta, yaşansa da bir kaç işçi ölümü ile sonuçlanmaktadır. Avrupa'da maden faciaları  ve yitirilen işçiler açısında 1. sırada olmamız " kader" değil   " sorumsuzluktur"

Bu ülkede  maalesef acıyı yaşamak,paylaşmak,  dile getirmek,sahiplenmek de yasaktır.  Soma'da başbakanlık müşavirinin bir işçi yakınına attığı tekmenin görüntüleri dehşet vericidir. Gezi olaylarında yaşamını yitiren gençlerimizden  ve yüzlerce /binlerce yaralı insanımızdan  hiç ders alınmadığı görülmektedir. Olayı demokratik yollarla proteste eden halkımız yine bildiğimiz  manzaralarla karşı karşıya,  polis müdahalesi , toma, su , biber gazı ve maalesef gözaltılar...

İstisnai olarak benzer hadiselerin yaşandığı  ülkelerin bakan ya da başbakanları  sorumluluğun gereği olarak istifa etmektedir. Ama bizde "sandık herşeydir ". Yaşanan facialara rağmen "sandıkta" şekli olarak bir başarı varsa, "hesabımızı sandıkta verdik" denilerek siyasal sorumluluğun gereği yapılmamakta, sorunların çözümü için hiç bir adım atılmamaktadır.

Eskişehir Barosu olarak olayla ilgili devam  eden soruşturmanın da yakın takipçisi olacağımızı belirtiyor  kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.    

Av.Rıza ÖZTEKİN
ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI   

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım