PSİKOLOJİK TACİZ (MOBBİNG)

SAYI:2012/41

BARO BAŞKANLIĞINA

ESKİŞEHİR

Demeğimiz Genel merkezi Ankara olup, çalışma ortamında psikolojik taciz(mobbing) konusunda seminerler vermektedir. Bilindiği üzere, Başbakanlık psikolojik taciz(mobbing) genelgesi bu konuda özel sektör ve kamu çalışanlarına farkındalık eğitimleri verilmesini öngörmektedir. Türkiye de ilk defa işyerinde Psikolojik taciz(mobbing) konusunda hüküm konulan yeni Borçlar Kanunun 1.7.2012 tarihinde yürürlüğe girecek olması bu konuda yeni bir gelişmedir. İşverene yükümlülükler getiren bu düzenlemeden sonra psikolojik taciz ile ilgili olarak açılan dava sayısında artış olacağı kuşkusuzdur. Psikolojik taciz(mobbing) konusunda şimdiye kadar binlerce dava açılmış olup, birçoğu devam etmektedir. Mobbing çalışma hayatının sorunu olduğu gibi ayrıca bir insan haklan sorunudur. Çalışanların birbirlerine, üstlerin ya da işverenlerin astlarına, astların üstlerine karşı yönelttikleri psikolojik saldırılar, çalışanlarda ciddi psikolojik ve fizyolojik marazlara yol açmaktadır. Açılan davaların başarıya ulaşması, Mobbing mağdurlarının kaybedilen davalar nedeniyle yeniden mağdur olmamaları için bu konuda farkındalığın arttırılarak bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve ortak bir hukuk dili oluşturulması çok önemlidir. Mobbing konusu karmaşık ve multi-disipliner bir konu olması nedeniyle, Avukatların,Hakim ve Savcıların konu hakkında bilgi sahibi olmaları hayati öneme haizdir.Modem ve büyük bir ilimiz olan Eskişehir’de 23.3.2012 tarihinde kurduğumuz İl Temsilciliğimiz ile Baronuzun birlikte hazırlayacağı bir program çerçevesinde Avukatlara,Savcı ve Hakimlere yönelik mobbing farkındalık eğitimi verilmesinde(seminer yada panel) fayda mülahaza etmekteyiz.

Bilginizi ve gereğini arz ederim.

EKLER:

1. Program taslağı                                                                                                                       Hüseyin GÜN

Başkan

Eskişehir il Temsilcimiz: Gülsün Müge KANATLAR

CEP TEL: 0 535 972 71 89,email.: gmkanatlar@hotmail.com

Dış kapı mahallesi Çankırı Cad. Beyazıt İş Hanı No:69/6 Altındağ/ANKARA

www.mobbing.org.tr/www.mobbing.com.tr/www.mobbing.net.tr Tel:0312/3092596-0505-517 38 46

Kütük Numarası:06-096-097

PROGRAM

(Program bir hafta sonu öğlede sonra 3 saat süreyle olursa iyi olur?

1.Psikolojik taciz(Mobbing) nedir? Nasıl başlar,kimler yapar,kimlere yapılır,nasıl yapılır?

2.Psikoloiik taciz mağdurlarının,zorbaların ve seyircilerin özellikleri nelerdir

3.Psikolojik tacizin(mobbing) istihdam verimliliği üzerine olumsuz etkileri nelerdir

4.Psikolojik tacizin(mobbing) mağdur üzerindeki,ailedeki ve toplumdaki olumsuz etikleri

5.Mobbingin kuramlara maliyeti nedir?

6.Mobbing ve çözüm yolları nelerdir.

7.Yasal olarak suç mudur?