MERSİN BAROSUNUN, ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI HAKKINDA HSYK TARAFINDAN YAPILAN 19.12.2012 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI HAKKINDA DUYURUSU

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI HAKKINDA HSYK TARAFINDAN YAPILAN 19.12.2012 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI HAKKINDA DUYURU

Eskişehir Adliyesi’nde bir avukat ile hakim arasında yaşanan olaya Baro Başkanı Sayın Av. Rıza ÖZTEKİN’in müdahil olması üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından basın açıklaması yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz.   

Sözkonusu olayda tereddüde mahal bırakmayan iki husustan biri; “Hukukumuzda Avukatların yemin ve hüküm fıkrası açıklaması dışında ayağa kalkma zorunluluğunun bulunmadığı”, diğeri ise “Baro Başkanlarının özellikle Avukatlık Kanunu’nun 97/6. maddesinde düzenlenen yetkilerini kullanmalarının, yasal bir hak olmasının yanında aynı zamanda bir yükümlülük olduğu” gerçeğidir.         

Ülkemizde yargı alanında yaşanan hukuksuzluklar, adil yargılanma hakkının ihlali ve savunma hakkının kısıtlanması karşısında hiç sesini çıkarmayan HSYK’nın, Barolar ve Avukatlar sözkonusu olduğunda basına açıklama yapmak için hiç vakit kaybetmemesi ve (bu olayda da olduğu gibi) hakim ve savcılarla, avukatlar arasında ast-üst ilişkisi olduğunu ima etmesi, avukatlık mesleğinin saygınlığını ve önemini azaltmaya yönelik bir tavırdır.       

Eskişehir Barosu Başkanı Sayın Av. Rıza Öztekin’in 13.12.2012 tarihli basın açıklamasında olayın son derece sağduyulu bir biçimde değerlendirildiği, ancak HSYK’nın olayı, Sayın Başkanın açıklamalarına değil, basına yansıyan haberlere itibar ederek değerlendirmeyi tercih ettiği görülmektedir.

Kurula başkanlık eden kişinin Adalet Bakanı olduğunu unutarak, basın açıklamasının başından sonuna kadar mahkemelerin bağımsızlığından dem vuran HSYK’nın bağımsızlıktan ne anladığını bilemiyoruz, ancak, Barolar ve Avukatlar gerçek anlamda bağımsızdırlar ve kimseden emir almazlar, almayacaklardır.    

Yargının diğer kurucu unsurları iddia ve karar makamlarının (istisnaları tenzih ederek), savunmanın temsilcileri biz Avukatlara karşı öteden beri süregelen olumsuz ve dışlayıcı tutum ve davranışlarına karşı Barolar ve Avukatlar olarak her zaman birlikte hareket edeceğimizi belirtir, bu olay nedeniyle Baro Başkanı Sayın Av. Rıza Öztekin’in şahsında tüm Eskişehir Barosu üyelerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz. 26.12.2012

AV. ALPAY ANTMEN

MERSİN BAROSU BAŞKANI

 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım