KENTSEL DÖNÜŞÜM HUKUKU – ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ MESLEKİÇİ EĞİTİM PROGRAMI

ESKİŞEHİR BAROSU

KENTSEL DÖNÜŞÜM HUKUKU – ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ

MESLEKİÇİ EĞİTİM PROGRAMI

I.Amaç

Bu programının amacı, meslektaşlarımıza hukuk hayatımıza önemli yenilik ve değişiklikler getiren kentsel dönüşüm ile uygulamada çok sayıda uyuşmazlığa sebep olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri konularında ayrıntılı bilgi verilmesidir.

II. Yöntemve Program Süresi

Eğitim süresi12 saat olup, eğitim sonunda eğitimkatılan meslektaşlarımıza katılım belgesi verilecektir. Program içeriği şu şekildedir:

Gayrimenkul Hukukun Temel İlkeleri Işığında Kentsel Dönüşüm

•       6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanuna konu taşınmaz
•       Kentsel dönüşüm uygulamasında tapu kaydındaki sinirli ayni haklar ve şerhlerin durumu
•       Yıkım öncesi tespit işlemleri
•       Riskli yapı tespitine bağlı idari işlemler ve yıkım süreci
•       Yıkımdan sonra maliklerin anlaşmasına dayalı işlemler
•       Maliklerin anlaşamamaları halinde idarece yapılacak işlemler
•       Yargı yolu uyuşmazlıkları
•       Arsa payı düzeltilmesi davası ve kentsel dönüşüm sürecine etkisi
•       Riskli yapı parselinin komşu parsellerle birleştirilmesi
•       Riskli yapı parselinde ortaklığın giderilmesi
•       Yıkım sonrasında kat irtifakı kurulması ve kat mülkiyetine geçiş
•       Kat mülkiyeti kanunu ve medeni kanunun uygulanacağı haller
•    6306 sayılı kanunun gayrimenkul mevzuatı karşısındaki durumu

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

•       Sözleşme kavramı içinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin değerlendirilmesi
•       Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerine uygulanacak hükümler
•       Sözleşme yapma teknikleri açısından madde hazırlama yöntemleri
•       Birlikte(paylı/elbirliği) mülkiyete konu taşınmazlar açısından arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi hazırlama teknikleri
•       Özel hukukta dava açma teknikleri açısından arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan davaların değerlendirilmesi
•   Yargıtay içtihatları ışığında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin sona ermesine dayalı uyuşmazlıklar ve oluşan olumsuzluklara dayalı koruma yöntemleri
•       Kentsel dönüşüm uygulamalarında arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi yapma teknikleri.

III.Eğitimci

Prof. Dr. Etem Saba ÖZMEN – Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1978 senesinde mezun olmuştur. Mezuniyetini takiben Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku yüksek lisans eğitimine devam etmiş ve eş zamanlı olarak Ankara Barosu'nda avukatlık stajını başarıyla tamamlamıştır. 1980-1987 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Özel Hukuk Bilim Dalı Programı ile doktora unvanını kazanmış, aynı seneler içerisinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğretim üyeliği görevi yapmıştır. 1997 ile 2001 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi'nde Profesör unvanını kazanmış ve bu zamana kadar birçok üniversitede Medeni hukuk, Miras hukuku, Borçlar hukuku ve Eşya hukuku dersleri vermiştir. Halen Maltepe Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı ve Galatasaray Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Etem Saba Özmen iki dönem Emlak Bankası ve Toplu Konuttan Sorumlu Devlet Bakanı Danışmanlığı; Emlak Menkul Değerler Genel Müdürlüğü, TOKYAD'da (Toplu Konut Yapımcıları Derneği) hukuk müşavirliği görevlerinde bulunmuştur.

Eserleri:

1- Kat İrtifakı, Ankara 1997
2- Türk Hukukunda Paydaşlıktan Çıkarma Davası, Ankara 1991
3- Devre Mülk Hakkı, Ankara 1988
4- Kat Mülkiyeti Kanunu Değişiklikleri Şerhi ve Eleştirisi, İstanbul 2010

IV.Program Yeri ve Düzenlenme Tarihi

Eğitim programı Eskişehir Barosu Hizmet Binasında düzenlenecektir.

Program tarih ve saatleri şu şekildedir:
           06.02.2016 Cumartesi : 09:30 – 12:30       ;      14:00 – 17:00
           07.02.2016 Pazar         : 09:30 – 12:30       ;      14:00 – 17:00

V.Katılımcı Sayısı

Program kontenjanı 30 kişidir.

VI.Program Ücreti – Başvuru Şekli

Sertifika programı ücreti 300,00 TL olup, başvuruların 10.01.2016 tarihine kadar yapılması ve ücretlerin 20.01.2016 tarihine kadar zemin kat Baro odasında Fevzi ERCAN’a verilmesi gerekmektedir.