ESKİŞEHİR BAROSU KADIN HUKUKU KOMİSYONUNUN DÜZENLEYİCİLERİ ARASINDA OLDUĞU 8 MART HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonunun düzenleyicileri arasında olduğu 8 Mart Haftası programı 2 Mart günü saat 13:00 de Adalar Migros önünde yapılan bir basın açıklaması ile Eskişehir halkına duyuruldu. Basın açıklaması Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Pınar Çelik Arpacı tarafından okundu.

Basın açıklaması sonrasında Adalar Migros önünde, Espark Alışveriş Merkezinde ve Hamamyolu Saat kulesinde stantlar açılarak 8 Mart etkinlik programı ve kadın haklarını anlatan broşürler dağıtıldı.

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri Hamamyolu Saat Kulesi önündeki stantla görev aldılar. Halkın yoğun ilgisinin olduğu broşür dağıtımında esnasında kurulan ses sistemi ile kadınlara hakları anlatıldı.

2 Mart 2013 tarihli basın açıklamasının tam metni.

BASINA VE KAMUOYUNA

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın haklarını anlatmak ve şiddete uğrayan kadınların başvuracağı yolları göstermek amacıyla 9 Mart’a kadar sürecek bir program oluşturduk.

Evde, işyerinde, sokakta, sosyal ve kültürel hayatta kadınların bilmesi gereken haklarla ilgili hazırladığımız broşürleri Adalar ve Hamamyolu çevresi ile Espark AVM’de kadınlara ulaştıracağız.

Eskişehir’de sekiz kurumu bir araya getiren ve 8 Mart Haftasını örgütlemeye yönelten temel neden; “kadın haklarının bilince çıkarılması” ve “kadınların ortak hareket etme kültürünün oluşturulmasıdır.”

Her gün yeni bir kadın cinayeti haberini izliyoruz televizyonlarda. Basit ve sıradan haberlere dönüşen kadın cinayetleri kocalar, eski kocalar, nişanlılar ve sevgililer tarafından işleniyor. Eskişehir’de öldüren Öznur ULUİŞDEN, Nevin ERTÜRK, Mediha BAŞTÜRK, Fatma BOZDAĞ ve Yeter BİLGİN cinayetlerine 2013 yılında yenileri de eklendi.

Bu cinayetler münferit değildir ve himaye edilmiş bir erkek şiddetinin sonucudur.

Kürtaja getirilen yasakların gölgesinde ve erkek vesayeti altında bir yılı geride bıraktık. Kadınların bedeni üzerinde erkeklerin söz sahibi olmaları ve yasal düzenlemelerin bu niyeti himaye etmesi bizleri kaygılandırmaktadır. Oysa kürtajın hukuken ya da fiilen yasaklanması kadınların sağlık ve yaşam hakkını ihlal edecektir.

Sağlık ve eğitim harcamalarının kısılmasıyla yaşlı, hasta ve çocuk bakımı” artık kamusal bir hizmet olmaktan çıkarılmıştır. Böylece sosyal devlet politikaları aradan çekilmekte ve çıkamadığı evinde geleneksel görevlerle donatılmış “köle kadınlar” kitlesi çoğaltılmaktadır.

Başbakanın “kadın erkek eşit değildir” söylemiyle açılan yolda ilerleyen devlet ve hükümet yetkilileri, cinsiyetçi söylem ve pratikleri günbegün üreterek yerleşik eşitsiz cinsiyet ilişkilerini derinleştirmektedirler.

Aile içindeki erkek ve kız çocukları eğitim hakkı konusunda eşit olanaklara sahip değildir. Bu böyleyken zorunlu 8 yıllık eğitimden vazgeçilmesi ve 4+4+4 şeklindeki kesintili eğitim sistemine geçilmesi kız çocuklarının eğitim hakları ile ilgili kaygıları artırmaktadır. Okutulmayan ve çocuk yaşta evlendirilen “çocuk gelinler” sorunu çok boyutlu bir istismar konusudur.

Kadınların sosyal, mesleki ve siyasal yaşama katılım düzeyleri henüz istenilen seviyede değildir. Pozitif ayrımcılık ilkesi ile zorunlu kotalar uygulanarak kadınların bu alanlarda söz ve karar sahibi olmaları sağlanmalıdır.

Kadınların yaşadığı sorunların yarattığı gerçek sekiz kurumu ve onlarca kadın aktivistin emeğini bir araya getirdi. Kadınlar Haftası boyunca tiyatro ve film gösterimleri, söyleşi, panel, sergi, panayır, basın açıklaması ve gece yürüyüşü etkinlikleri yapacak ve kadınlar olarak bir arada durmanın, sorunlarımızı konuşup çözümler aramanın kültürünü yaratacağız.

Etkinliklerimiz süresince görmezden gelinen, yok sayılan, itilip kakılan, dövülen, öldürülen, tercihleri sorulmayan, eşit kabul edilmeyen, eğitim hakkı elinden alınan, kendi bedeni hakkında bile konuşturulmayan tüm kadınlarla birlikte; kadınlar için “kız kardeşlik” duygusunu pekiştirmeyi amaçlıyoruz.

Bir haftalık bu etkinliklerimize tüm Eskişehir Halkını davet ediyoruz.02.03.2013

İMZACI KURUMLAR ADINA
ESKİŞEHİR BAROSU