ESKİŞEHİR BAROSU 21.08.2014 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

YARGITAY'I HUKUK DEVLETİ'NİN YENİDEN İNŞAASI KONUSUNDA UMUT OLMAYA DAVET EDİYORUZ

YSK'nın Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklaması ile Anayasa'ya göre Başbakanlığı ve milletvekilliği düşen ve hukuken Cumhurbaşkanı olan (ama Anayasa'ya aykırı olarak fiilen Başbakanlığa devam eden) Sayın ERDOĞAN'ın 2014 Adli Yıl açılışında "Sayın Birlik Başkanımız FEYZİOĞLU'nun konuşması halinde gelmeyeceğini" belirten açıklamasına şaşırmadık. Demokrasiyi araç olarak görenlerden, kuvvetler ayrılığına ve dolayısıyla hukuk devleti ile yargı bağımsızlığına inanmayanlardan, yargıyı ayak bağı olarak görenlerden aksi bir anlayış beklenmesi mümkün değildir.

Sayın Cumhurbaşkanının bu açıklaması Yargıtay'a talimat verme niteliğindedir ve Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Yargıtay Başkanının yapması gereken Anayasa'nın başlangıç bölümünde belirtilen kuvvetler ayrılığını, Anayasa'nın 2. maddesindeki Hukuk Devletini ve Anayasa'daki Yargı Bağımsızlığı ile ilgili maddeleri hatırlatarak kimsenin kendilerine emir ve talimat veremeyeceğini bu kapsamda TBB Başkanın Adli Yıl açılışında savunmanın en üst kurumunun başkanı olarak konuşacağını belirtmesiydi.

Buna rağmen Sayın Yargıtay Başkanının Sayın Cumhurbaşkanının talimat niteliğindeki bu açıklaması karşısında "konuyu görüşeceğiz ve bir karar vereceğiz" demesi hukuk adına hayret vericidir. Görüşülecek bir konu yoktur. Anayasa her şeyi anlatıyor.

Hiç umudumuz yok ama dileğimiz Yargıtay'ın yok olan Hukuk Devletinin yeniden inşaası konusunda Sayın Cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığını, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını hatırlatıp, kimsenin kendilerine emir ve talimat veremeyeceğini, telkinde bulanamayacağını da özellikle vurgulamalarıdır. Aksi takdirde fiilen olmayan yargı bağımsızlığı en üst düzeyde tescillenmiş olacaktır. Yargıtay bu tarihi sorumluğun altında kalmamalıdır.

Barolar halkın avukatıdır, avukatlar da yargının yurttaş adına görev yapan kurucu ve asli unsurudur, bu bağlamda avukatlar toplumsal savunmanın temsilcisidirler. TBB Başkanın konuşmasını engellemek avukatları görmezden gelmek dolaylı olarak aslında yurttaşları yok saymaktır. Sayın Yargıtay'ın her kararında Anayasa gereği "Türk Milleti adına" ibaresi geçer. Türk Milleti adına karar veren Yüksek Yargıtay'ın Türk Milletini oluşturan yurttaşlarımızın yok sayılmasına dolaylı olarak katkı vermeyeceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde Yargıtay Sayın Cumhurbaşkanının talimatını yerine getirmiş olacaktır. 21.08.2014

Kamuoyuna saygılarımızla.

Av.Rıza ÖZTEKİN