EAOB'DEN "İSTİNAFLARLA" İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

ESKİŞEHİR AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ'NDEN "İSTİNAFLARLA" İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

KAMUOYUNA…

"İSTİNAFLAR'IN OLMAMASI ESKİŞEHİR İÇİN BÜYÜK BİR KAYIPTIR"

Adalet Bakanlığı'nın 7 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararına göre 20 Temmuz 2016 tarihinde Ülkemizde "İstinaf"  Mahkemeleri göreve başlayacaktır. Karara göre, şu anda bir Temyiz ya da İstinaf niteliği bulunmayan İlimizdeki Bölge İdare Mahkemesi kapatılacak, İdare ve Vergi Mahkemelerinde verilen kararlara karşı İstinaf başvurusu bu tarihten itibaren Bursa Bölge İdare Mahkemesine yapılacaktır. Kısacası, İlimizdeki mevcut Bölge İdare Mahkemesi kapatılmış ve 20 Temmuz 2016 tarihinde "İstinaf" gibi çalışmaya başlayacak Bölge İdare Mahkemeleri açısından İlimiz Bursa'ya bağlanmış olacaktır.

Kentimiz açısından çok önemli olan bu kaybın yanında,  Adli Yargı'nın İstinafı denilen Bölge Adliye Mahkemelerinden birinin Eskişehir'de kurulması yönünde yıllardır var olan beklentimiz de karşılanmamıştır. İlk kurulan Bölge Adliye Mahkemelerine ek olarak 7 Kasım 2015 tarihinde Adalet Bakanlığının kararı ile yeni kurulan 6 adet Bölge Adliye Mahkemeleri arasında da maalesef Eskişehir'e yer verilmemiştir.

Bu durum Eskişehir için çok büyük ve kabul edilemez bir kayıptır. İlimizin nüfusu, gelişmişlik düzeyi, ekonomik ve sosyal yapısı,  2 Üniversitesi ve 23 yıldır öğretim yapan Hukuk Fakültesi, ulaşım kolaylığı,  yaşanabilir kentler arasında her zaman ön sıralarda olması, en önemlisi Eskişehir de daha önce bir Temyiz Mahkemesi'nin kurulmuş ve 11 yıl görev yapmış olması gibi pek çok kriter gözetildiğinde Bölge Adliye Mahkemeleri'nden birinin mutlaka Eskişehir'de kurulması gerektiğine inanıyoruz. Bölge İdare Mahkemesinin kapatılmasını anlamak mümkün değildir.

Yıllardır Ülkemizde yapılmak istenen birçok yeniliğin ilk uygulandığı pilot il olarak seçilen kentimizin böyle önemli bir konuda tercih edilmemesi bizlerin aklında birçok soru işareti oluşturmakta; kentimize ekonomik ve sosyal katkılarının da olacağı bu önemli uygulamada Eskişehir’in bir kenarda bırakılmasının düşündürücü olduğu sonucuna varmaktayız. Cumhuriyet tarihimizde yargı kurumları açısından daima öne çıkmış bir ilin “istinaf mahkemeleri” olarak başka illere bağlanması bir kez daha vurguluyoruz ki kabul edilemez !!

Bizler, Akademik Odalar Birliği olarak;  Bölge Adliye Mahkemesi'nin Eskişehir'de kurulması, mevcut Bölge İdare Mahkemesinin de İstinaf'a dönüştürülerek kentimizde kalması için başta İktidar milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerimizi, Sayın Vali'yi, Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanlarımızı, Üniversitelerimizi, Yargının kurucu unsurlarının temsilcilerini, kamu kurumu niteliğinde ki meslek kuruluşlarını, tüm meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve demokratik kitle örgütlerini İstinaf'lar için göreve çağırıyoruz.

Eskişehir Akademik Odalar Birliği "Eskişehir Kaybetmesin" diyerek bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek ve Eskişehir için çok önemli olan İstinaf'ların sonuna kadar takipçisi olacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla. 18.11.2015

ESKİŞEHİR AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ Adına
Dönem Sözcüsü TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı
Bülent ERKUL

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım