DARBE VE HUKUKSUZLUKLARA KARŞI TEK YUMRUK OLDUK!

1-Ülkemiz 15 Temmuz 2016 gecesi dış destekli bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Yaşananlar darbeden öte "emperyalist bir işgal provasıdır". Emperyalistlerin yerli işbirlikçileri en vahşi terör örgütlerinin dahi yapmadığı eylemler gerçekleştirmiş ve doğrudan Anayasal düzeni cebir/şiddet ve silahla yıkarak yerine gerici/dinci/faşist bir yapı oluşturmayı hedeflemiştir. Türk Milleti bağımsızlık/demokrasi/özgürlük paydasında kenetlenerek bu darbe girişimi engellenmiştir.

2-Maalesef bir çok güvenlik görevlisi ve masum sivil yurttaşımız darbe yanlılarınca katledilmiştir. Bu uğurda şehit olan  güvenlik güçlerimize ve yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet , yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

3-Üzücü olan tatbikat yapılıyor denilerek kandırılan Mehmetçiğimizin maruz kaldığı görüntülerdir. Darbeyi yapan ve yaptıranlar yargı önünde hesap verecektir.Ama kandırılarak sahaya sürülen Mehmetçiğe bu muameleyi yapanlar da cezasız kalmamalıdır.

4-Darbeyi planlayan ve fiilen uygulayan  "malum yapı" herkesçe bilinmektedir.Ama bu yapının  Ergenekon ve Balyoz gibi sahte davalarla  TSK'nın en kudretli komutanlarının tasfiyesi ile komuta kademesine yerleştirildiği ve hatta bunun için gayret edildiği unutulmamalıdır. Devleti yönetmek ciddi bir iştir. Kandırılmak vs. sözler asla mazeret olamaz. Türkiye'de bu davalardan tutuklamalar başlayınca dayanılan delillerin  sahte olduğunu  ilk dile getiren Barolardan biri  Eskişehir Barosu'dur. O tarihte Baromuza " Ergenekoncu " diyenler de şimdi bu davaların   " kumpas olduğunu " , "kandırıldıklarını"  söylemektedirler.

5-Darbeyi planlayan ve  fiilen gerçekleştirenler hakkında  TCK'nun 309. vd.maddelerinde düzenlenen  Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar bölümündeki suçlardan yargılama yapılacaktır ve bir çoğu da şu an tutuklanmıştır. Bu yapıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle, aynı suç kapsamında yapılan soruşturma ile Türkiye'deki  Yargıç ve Savcıların neredeyse 1/4'ü  , bir çok Emniyet mensubu  ve on binlerce  bürokrat /memur  gözaltına alınmış ve tutuklamalar başlamıştır. Üzücü olan ve ders alınması gereken husus bu kişilerin de kadrolaşması için geçmişte yoğun bir çaba sarfedilmesidir.

6-Fakat darbe önlendiğine göre  yürürlükteki hukuk kuralları uygulanmak zorundadır. On binlerce gözaltı ,binlerce tutuklama yapılmakta olup  adil yargılanma hakkından /masumiyet karinesinden asla taviz verilmemeli, "düşman ceza hukuku" yaratılmamalı , soruşturma ve yargılamalar , toplumun tüm kesimlerine yayılan cadı avı niteliğini alarak  sivil bir darbeye dönüştürülmemelidir. Şu anda hiçbir yurttaşımız  kendisini güvende hissetmemektedir.

7-Yaklaşık 3.000 Savcı ve Yargıç gözaltına alınmış , evlerinde arama yapılmış ve  tutuklamalar başlamıştır. İçlerinde Anayasa Mahkemesi ,HSYK ,Yargıtay ve Danıştay Üyeleri de vardır. CMK 161/8 maddesi çok geniş  ve sınırsız olarak  uygulanmamalı , özel yasalardaki yargılama usulleri gözden kaçırılmamalıdır.

8- Diğer taraftan yargıç ve savcıların  soruşturma  konuları  da yukarıda belirttiğimiz TCK 309.vd.maddeler olup burada tanımlanan suçların   "cebir ", "şiddet" , "silah" olmadan  işlenmesi mümkün değildir. Sadece örgüt üyeliği düşünülebilir ki bunun de  kesin ve inandırıcı delillerle ispatlanması gerekir. Dolayısıyla  haklarında kuvvetli suç şüphesi ve bu kapsamda somut olgular bulunmadıkça binlerce yargıç ve savcının "terör suçu " kapsamında  doğrudan soruşturmaya  tabi tutulması, gözaltılar  ve tutuklamalar  büyük sakıncalar doğuracaktır. Özellikle tutuklama bir tedbirdir, en son çaredir.

9- Haklarında işlem yapılan yargıç ve savcıların  Yargıda Birlik Platformuna üye olmadığı ve HSYK seçimlerinde bu platformun adaylarına oy vermediği , malum yapı içersinde olduklarının bu şekilde  tespit edildiği kamuoyunca bilinmektedir.Maalesef çocukların gittikleri okullar, eşlerinin dünya görüşü gibi hususlar da kriter alınmakta ve rövanşist bir anlayışla hareket edilmektedir.

10-Bu yargıç ve savcıların tamamı için gelen talimat " tutuklanmalarının sağlanmasıdır ".Sorgu sonrası serbest bırakılan yargıç ve savcıların tahliye işlemine dahi itiraz edilmektedir. Bunun sebebi işlem yapan savcılarda ve tutuklama ya da tahliye kararı verecek yargıçlarda  " acaba gelen talimata aykırı işlem yaparsam ben demi bu yapı içersinde algılanırım "  endişesinin olmasıdır. İkinci bir dalganın geleceği ve 2 bine yakın yargıç ve savcının daha gözaltına  alınacağına dair duyum yargıç ve savcılarda baskı yaratmakta ve soruşturulan tüm yargıç ve savcıları tutuklama eğilimi oluşmaktadır.

11-22.04.2016 tarihinde HSYK 2017-2021 Stratejik Plan Çalıştayı’nda  bir konuşma yapan  Başkanvekili  Mehmet Yılmaz  geçmişte yüzde 70’lerde olan yargıya güvenin, günümüzde 30’lara gerilediğini belirterek " Yargının sopa gibi kullanıldığı, belli amaçlara alet edildiği 93 yıllık Cumhuriyette bir başka dönem yok. Türkiye Cumhuriyeti 2007 ile 2013 utanç dönemini ilk defa yaşıyor” demektedir. HSYK Başkanvekili Mehmet Yılmaz Yargıda Birlik Platformu üyesidir ve bu yapının desteği ile seçilmiştir, tespiti de  doğrudur , ama   rövanşist bir anlayışla yargının  sopa gibi,  silah gibi kullanılmaya devam  edildiği görülmektedir.

12-Zaten doğrudan yürütmeye bağlı olan  Yargıdan bir yapının tasfiyesi gayesi  ile  bizzat yargının kendisi tasfiye edilmekte ve aslında yargı çökertilmektedir. Bu yargıç ve savcılar geçici olarak görevden de alınmış olup baktıkları binlerce davanın akıbetinin ne olacağı belli değildir. Yarın İstinaf Mahkemeleri de yürürlüğe girecek olup yargıda büyük bir kaos yaşanacaktır.Tüm bunlardan 2010 referandumu ile özellikle yüksek yargıyı malum yapıya teslim edenler sorumludur.

13-Tüm bu karmaşa  ve kaos ortamında  idamın geri gelmesi talepleri ve maalesef "  yurttaşlar darbecilere karşı meşru müdafaa hakkını kullansın "  gerekçesiyle ruhsatlı silah almanın kolaylaştırılacağı söylemleri gerçekten endişe vericidir.Türkiye geri dönülmez şekilde bir çok Uluslararası Sözleşmelere imza atarak 2004 yılında İdam  tartışmasını bitirmiştir. Silahlandırılan  yurttaşlar da  " kimin darbeci olduğuna kendileri karar verirse "  ortalık kan gölüne dönecektir. Özellikle siyasiler çok ihtiyatlı ve dikkatli sözler sarfetmeli,  yurttaşları sükunete davet etmelidir. Darbeyi kenetlenerek aşan Türk Milletini ayrıştıracak söylemlerden uzak durulmalıdır.

14-Hukuksuzluk salgın bir hastalık gibidir ve yayılır. Darbeler de hukuksuzluktan beslenir. Kuvvetler Ayrılığını sağlayamazsak, Atatürk İlke ve Devrimlerini terk eder ve Cumhuriyetin kazanımlarını yok edersek, Hukuk Devleti olamazsak,Laik  Devlet Olamazsak, Demokratik Devlet olamazsak,Sosyal Devlet olamazsak...... Darbeler asla  peşimizi bırakmayacaktır. Kamuoyuna saygılarımızla.

Av.Rıza ÖZTEKİN
Eskişehir Barosu Başkanı