ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN YILDÖNÜMÜ

ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

20.11.2010

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilişinin 21. Yıldönümünü kutladığımız bugünde gerek ülkemizde, gerekse Sözleşmeyi kabul eden diğer ülkelerde Sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi bakımından gelinen nokta maalesef hiç de tatmin edici değildir.

Bu gün dünyanın pek çok yerinde var olan insan hakları ihlalleri ele alındığında, ihlalin öznesinin çocuk olduğu durumlar yüksek oranda karşımıza çıkmakta ve bu ihlale müdahale edilmesi hiç de kolay olmamaktadır. Pek çok çocuk ihmale, psikolojik ve fiziksel şiddete, sömürüye, her türlü istismara maruz kalmaktadır. Ekonomik ve sosyal yetersizlikler sebebiyle çalıştırılmakta, eğitim hakkından mahrum bırakılmakta, yeterli düzeyde beslenememekte, sağlık imkânlarından eşit biçimde faydalanamamaktadır.

Gelişen teknoloji ile birlikte çocuğun cinsel istismarı da her geçen gün daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun engellenebilmesi için çocukların internet kullanımı konusunda ebeveynler dikkatli davranmalı, medyanın şiddet ve istismara yönelik yayınlarının önüne geçilmeli, bu hususta gerekli medya denetimi sağlanmalıdır.

Çocukların kendilerine yönelik istismar içeren davranışları ifade edebilmeleri için eğitim kurumlarında istismara yönelik bilgilere çocuğu incitmeyecek, meraka yöneltmeyecek şekilde ders müfredatında yer verilmelidir.  Bu yolla çocukların, hoşlanmadıkları hareketleri bertaraf etme, vücut bütünlüğünü koruma hakları yaş gruplarına uyacak şekilde uygun dil kullanılarak öğretilmeli, bu tarz ihmal ve istismara uğramaları halinde hangi kurumlardan yardım alabilecekleri konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalı, aileler de çocuğa yönelik her türlü istismar, belirtileri ve sonuçları hakkında eğitilmelidir.

Günümüzde çocuk suçlarının sayısının da ciddi bir şekilde arttığını üzülerek gözlemlemekteyiz. Çocuklar için sözleşmeler, bildiriler hazırlamakla maalesef çocuklara sahip çıkılamadığı ortadadır. Çocukları sağlıklı ve özgür birer birey olarak yetiştirmek ve hayata sunmak biz büyüklerin görevidir.

Toplumun Çocuk Hakları konusunda duyarlılığı artırılması, ailelerin eğitilmesi konusunda sivil toplum örgütlerine, Barolara, Valilik, Belediye gibi devletin kurumsal organlarına, sağlık görevlilerine, eğitim öğretim görevlilerine, siz basın mensuplarına önemli görevler düşmektedir.

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak çocukların şiddete, ihmale, istismara maruz kalmalarını engellemek amacıyla gereken her türlü bilgilendirme çalışmalarını düzenleyip, şehrimiz halkının bu konuda bilgilendirilmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Bunun yanı sıra şiddete, ihmale, istismara maruz kalan çocuklarımızın eski sağlıklarına kavuşturulması, çocuğa karşı işlenen suçların aydınlanması, çocuk suçluluğunun önüne geçilmesi adına gerek kolluk kuvvetleriyle, gerek sağlık mensuplarıyla, gerekse devletin bürokratik organlarıyla iş birliği yaparak  “çocuğun âli menfaatlerinin korunmasının takipçisi olacağız.

“Çocuk Hakları” kavramının özümsendiği ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dilek ve temenni metni olmaktan çıkarak, çocuğa yönelen her harekette uygulamasını bulduğu bir dünyada nice 20 Kasımları bayram havasında geçirmek temennisiyle tüm çocuklarımızın Çocuk Hakları Gününü kutluyoruz.

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım