ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU 12.06.2015 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

Çocuk işçiliği dünya gündeminde en üst sırada yer alması gereken ve ivedi çözüm bekleyen bir sorundur. Milyonlarca çocuk ulusal yasalarla ulusalarası standartlara uygun olmayan koşullarda çalıştırıldığından bu durum; çocukların fiziksel, eğitsel, sosyal, duygusal ve kültürel gelişmelerine zarar vermektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2015 verilerine göre dünyada yaşları 5 ile 14 arasında değişen 120 milyon çocuk işçi vardır.  Çocuk işçiliğinin nedenleri arasında yoksulluk, toplumsal normlar, ailede yaşanan olumsuzluklar ve devlet politikaları yer almaktadır. Çocuk işçiliği, çocuklar için birçok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Gelişme döneminde olduklarından çalışma yaşamıyla ilgili sorunlar; genelde uzun çalışma süreleri, düşük ücret, işçi sağlığı ve iş güvencesinden yoksunluk, sağlıksız çalışma ortamı, kötü beslenme ve sosyal güvenceden yoksunluk onların gelişme dönemlerini olumsuz etkileyen büyük tehlikelerdir. Ayrıca zorunlu eğitimine çalışmak zorunda olduğu için devam edemeyen çocuklar, küçük yaşlarda kaldıramayacağı sorumluluklar ile uğraşmaktadır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi'nin 9. maddesine göre; çocuklar her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı ve hiçbir şekilde ticaret konusu olmamalıdır. Çocuk uygun bir asgari yaştan  önce çalıştırılmayacak, sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmayacak ve izin verilmeyecektir.

Çocuk işçiliği için her ne kadar ulusal ve uluslararası bazı düzenlemeler mevcut ise de bu meseleyi sadece kanun gücü ve cezai yaptırımlarla çözmek mümkün değildir. Devletin ailelere maddi olarak yardım etmesi, ailelerin eğitimlerle bilinçlendirilmesi ve çocukların her türlü ihtiyaçlarının sağlanabilmesi için devletin politikalar geliştirmesi gerekmektedir. Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak bizler de bu politikalara yön verilmesi adına çocuk haklarının ihlal edildiği her olayın takipçisi olarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Çocuklarin sadece gülmekten yorulduğu bir yaşam dileğiyle... 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım