CEZA DAVALARINDA ALINAN TEMYİZ HARCININ İPTALİ İLE İLGİLİ BARO BAŞKANIMIZIN BASIN AÇIKLAMASI

31.03.2011 gün ve 6217 sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 13. maddesiyle 02.07.1964 gün ve 492 sayılı Harçlar Kanunu’nunda değişiklik yapılmış ve Ceza Davaları sonucu verilen kararların Yargıtay’da temyizen incelenmesinde maktu 40-TL HARÇ ALINMASI ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR. Daha önce böyle bir uygulama yoktur. 40-TL temyiz harcı ödenmeden yapılan temyiz başvuruları bu değişikliğe göre geçersiz sayılacak yani temyiz yapılmamış olacaktır ki bunun da ciddi hak kayıplarına yol açacağı belirtilerek daha yasa yürürlüğe girdiği günlerde bu husus eleştiri konusu olmuştur. Savcı dosyayı temyiz ettiğinde ise herhangi bir harç alınmayacaktır ki özellikle Anayasal eşitlik açısından düzenlemenin bu yönü de ayrıca eleştirilmişti. Ceza Yargılamasında kural yargılama giderlerinin öncelikle Devlet tarafından karşılanması ve ancak sanık mahkum olup karar kesinleştiğinde kendisinden yargılama giderlerinin rücuan tahsil edilmesi, temyiz incelemesinde ise temyiz giderlerinin yine Devlet tarafından karşılanması ve ileride bu giderlerin taraflardan herhangi bir şekilde tahsil edilmemesidir. Belirttiğimiz yasa değişikliği temyiz harcının peşin olarak alınmasını öngördüğünden büyük bir güvence olan önceki kurallara istisna getirmiştir.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra Eskişehir Çocuk Mahkemesince verilen bir mahkumiyet kararı Baromuz üyesi bir meslektaşımız tarafından müdafii sıfatıyla temyiz edilmiş ve temyiz dilekçesinde peşin yatırılması öngörülen 40-TL temyiz harcına dair yasanın ilgili hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle dosyanın öncelikle Anayasa Mahkemesine gönderilmesi talep edilmiştir.

O tarihte Eskişehir Çocuk Mahkemesi Hakimi olarak görev yapan Oktay KUBAN meslektaşımızın başvurusunu ciddi bulmuş ve ayrıntılı bir gerekçe ile + Yargıtay Ceza Dairelerine yapılacak temyiz başvurularında 40-TL olarak alınması öngörülen yasanın ilgili hükmünün Anayasa’nın çeşitli maddelerine aykırı olduğunu ve bu hükmün iptalinin gerektiğini belirterek dosyayı öncelikle bir karar verilmek üzere Anayasa Mahkemesine göndermiştir.

Anayasa Mahkemesi başvurudan itibaren çok kısa bir sürede 20. Ekim.2011 tarihinde başvuruyu haklı bularak Ceza Yargılaması sonucu verilen kararların temyizinde alınması öngörülen 40-TL temyiz harcına dair yasal düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirleyerek ilgili hükmün iptaline, iptal hükmünün kararın resmi gazetede yayımlanmasından itibaren 6(Altı) ay sonra yürürlüğe girmesine karar vermiştir.

Kararın resmi gazetede 3(üç) ay sonra yayımlanacağını tahmin ediyoruz. 6(Altı) ay da yayımlanmadan itibaren süre öngörülmekle daha 8-9 Ay Ceza Davalarının temyizinde harç alınacaktır. Bu husus eleştirilse de Yasama Organının iptal kapsamında acil bir değişiklikle soruna çözüm bulacağını tahmin ediyoruz. İptal gerekçesini; resmi gazetede yayımlanmadığı için bilmiyoruz ama Anayasa’nın Hak Arama Özgürlüğünü düzenleyen 36. maddesi ve Yasa önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesine  aykırılıklar  tespit edildiğini tahmin ediyoruz.

Açık bir hukuka aykırılığın ortaya çıkarılması ve iptalinde Eskişehir Barosuna mensup bir meslektaşımızın ve o tarihte Eskişehir Çocuk Mahkemesi Hakimi olarak görev yapan Sn.Oktay KUBAN’ın katkılarının olmasını Eskişehir’imiz için önemli buluyor ve bu hususu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Saygılarımızla

Av.Rıza ÖZTEKİN

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI