BASINA VE KAMUOYUNA

Uzun süredir Türkiye Barolar Birliği’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için 1136 sayılı Avukatlık Yasasının 115/2. Maddesi gereğince bir kısım Barolarımız tarafından çağrıların yapıldığı ve Kamuoyunun bu konu ile meşgul edildiğini üzülerek müşahade etmekteyiz. Öncelikle belirtmek gerekir ise;  1136 sayılı yasanın 115/2 maddesi gereği en az 10 Baro’nun Yönetim Kurulları yazılı olarak isterse Olağanüstü Genel Kurul Toplantıya çağrılabilir. Ancak yapılan çağrının asıl amacının Seçimli Olağan Üstü Genel Kurul çağrısı olduğu gözetildiğinde, 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 119. maddesinde Birlik Yönetim Kurulunun 4 yıl görev süresiyle seçildiği ve aynı maddesinin 2. fıkrasında yasanın 90. maddesinin 2-3-4-5 ve 6. fıkraları ile 92. maddesine gönderme yapıldığı, ilgili maddelerin seçilme yeterliliğini kaybetme, üyeliğin düşme halleri ve yine istifa hallerini düzenlemiş olduğu  görülmektedir. Söz konusu yasal düzenlemelerden seçilme yeterliliğini kaybetme, üyeliğin düşmesi ve istifa dışında seçilmiş organların 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 119/1 maddesine göre 4 yıl süreyle görevde kalacağı esastır. Bu noktada 11 Baromuz tarafından ortak açıklama ile istenen Olağanüstü Genel Kurul çağrısına baktığımızda yasanın aradığı hiçbir koşulun bulunmadığı , bu noktada yasada tahdidi olarak sayılan sebeplerin hiçbirisi bildirilmediğinden ve gerçekleşmediğinden Seçimli Olağanüstü Genel Kurul Çağrısının hukuki anlamda bir geçerliliğinin olmadığını düşünüyoruz.

Yapılan bu çağrının mesleğimize ve meslektaşlarımıza bir katkı sağlamayacağı ve kamuoyu nezdinde Barolar Birliğini ve Barolarımızı yıpratacağı, yapılan çağrının meslek menfaatinden ziyade siyasi saikler içerdiği görülmekle yapılan çağrının Birlik Yönetim Kurulunca usül yönünden reddedilerek işleme alınmaması gerektiğini  Kamuoyuna saygı ile bildiririz.

Av. Mustafa ELAGÖZ

ESKİŞEHİR BARO BAŞKANI