ANKARA BAROSU GELİNCİK PROJESİ DENEYİM AKTARIMI

 

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen "6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliği, Ankara Barosu Gelincik Projesi Deneyim Aktarımı" eğitim çalışması 22 Şubat 2013 tarihinde saat 14:00'da Adliye Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Eğitim Çalışmasının sunuş konuşmasını yapan Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Av.Pınar Çelik Arpacı konuşmasında: "Bu gün burada gerçekleştirdiğimiz etkinlik Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonunun neredeyse bir buçuk yıldır tartıştığı, üzerine raporlar hazırladığı" kadına yönelik şiddet vakalarında baro olarak nasıl daha etkin olabiliriz ihtiyacından doğmuştur."
Komisyonumuzda ve baroda yaptığımız tartışmalar Ankara Barosu Gelincik Merkezinde yapmış olduğumuz inceleme sonrasında daha bir ete kemiğe büründü. Ancak Adli Yardım Sisteminde yapılması gereken değişikliler nedeniyle bu tartışmalarımız bir süredir ilerlemiyor.
Tam da bu noktada “Ankara Barosu Gelincik Projesi Deneyim Aktarımı” konulu eğitim çalışmasının kadın hakları mücadelesine güç katacağını düşünüyoruz.
Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu olarak kadına yönelik şiddet vakalarında avukatların ve Baronun etkin bir rolü olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu etkin rolün kaynağı mesleğimizi icra ederken aynı zamanda bir  "kamu hizmeti" yapıyor olmaktan ve duyarlı toplumsal kimliğimizden kaynaklanmaktadır.
Kadına yönelik şiddet vakalarının "vaka-i adiyeden" sayıldığı, kadın cinayetlerinin gazetelerin 3. sayfasında sıradanlaştığı bu günlerde kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Mesleğimiz ve meslek örgütümüzün giderek artan bu şiddet karşısında daha aktif tutum alması ve sorunu çözmeye yönelik projeleri hayata geçirmesi gerekmektedir.
Mesleğimizin kamu hizmeti kısmından doğan sorumlulukla yaklaşık 4 yıldan beri Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyonu üyeleri olarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezinde kadınlara ücretsiz olarak hukuki yardım sağlıyoruz.
Ancak bu yardım kadına yönelik şiddet vakalarında yeteri kadar hızlı, etkin ve yararlı olamamaktadır. Bu noktada bu gün yapacağımız eğitim çalışmasının bundan sonraki çalışmalarımızda ve ilerde hayata geçirmeyi planladığımız projelerde bize bir kılavuz olmasını diliyorum." dedi.
Eğitim çalışması etkinliğinde ilk sözü Ankara Barosu Gelincik Merkezi başkanı Av. Hilal AKDENİZ aldı. Av.Hilal AKDENİZ Gelincik projesinin nasıl doğduğunu ve projenin nasıl uygulandığını somut örnekler vererek açıkladı. Projenin şu an başka barolar tarafından da örnek alındığını ve bazı barolarda projenin "kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadınlara hukuki destek" amacı ile uygulanmaya başlanıldığını sözlerine ekledi. 
Eğitim çalışmasının 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliği konullu kısmı ise Av.Onur Bayraktar tarafından anlatıldı.
Eğitim çalışmasına bir çok avukatın ve stajyer avukatın yanı; Anadolu Üniversitesi Hukuku Fakültesinden akademisyenler, Anadolu Üniversite Kadın Araştırma Merkezinden öğretim görevlileri, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın danışma ve Dayanışma Merkezi sorumlusu ve çalışanları, Kent Konseyi Kadın Meclisinden kadınlar, Halk Sağlığı Merkezi görevlileri ve kadın aktivistler katıldı. konuşmaların bitmesi sonrasında katılımcılar sorular ile gelincik projesinin ayrıntılarını hakkında bilgi aldılar.
Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım