5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ ÇELENK TÖRENİ

"TEK ADAM REJİMİNE HAYIR"

1- 5 Nisan Avukatlar gününde mesleğimizin ve yargının kronikleşmiş sorunlarını  ve çözüm taleplerimizi dile getirmek isterdik. Ama 16 Nisan'da yapılacak Referandum kabul edildiğinde  Ülkemiz "Tek Adam Rejimine " geçmiş olacaktır. Dolayısıyla böyle bir  süreçte sorunlarımızı konuşmayı doğru bulmuyoruz.

2-16 Nisan'da halkımızın tercihi kabul olursa yasama,yürütme ve yargı  tek kişide toplanacaktır , kuvvetler ayrılığı yok edilecektir,  tek kişiye sınırsız  bir güç ve yetki verilmesine  rağmen bu gücü  denetleyecek , frenleyecek bir sistem getirilmemektedir.

3-Ama yurttaşlarımızdan  tıpkı 2010 Referandumunda olduğu gibi  gerçekler gizlenmektedir.16 Nisan'da yurttaşlarımızın tercihine sunulacak Anayasa değişikliği tuzaklarla doludur ve geri dönüşü de yoktur.Rejim değişikliği adeta 18 madde içine gizlenmiş ,  şifrelenmiştir.Yurttaşın yargıdaki güvencesi ve temsilcisi olan avukatlar ve avukatların örgütlü gücü olan Barolar bu şifreleri çözdüğü için hedeftedir.  Bizden susmamız isteniyor...Elbette susmayacağız,susamayız ,  hukuk adına / hukukun tarafı olmaya yemin eden avukatlar yeminlerine sadık kalmak zorundadır. Hadi bir an için sustuk diyelim , biz sussak tarih susmayacaktır , tarihi sustursanız hakikat susmayacaktır.

4-Parti Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanının tek başına,kanun gücünde olacak  Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile eyalet benzeri özerk / federatif yapılar oluşturabileceği , bir gecede milyonlarca memuru sözleşmeli personel yapabileceği ,istediği memur hakkında soruşturma açtırabileceği ve görevden alabileceği , milyonlarca işçinin kıdem tazminatını kaldırılabileceği , çalışma hayatını  düzenleyebileceği , eğitim müfredatını belirleyebileceği , özgürlüklere, yaşam tarzına ,kılık kıyafete , mülkiyet hakkına  müdahale edilebileceği , kendisine muhalif gördüğü    kamu yaranına çalışan dernek ve vakıflar ,  meslek örgütü  ve odalar hakkında soruşturma açtırıp gerekirse kapattırabileceği ve yöneticilerinin görevine son verebileceği böylece seçimle gelmiş demokratik kitle örgütü ve STK'larını  da hiyerarşik olarak kendisine bağlayacağı, bu kararnamelerle hakları ihlal edilen gerçek ve tüzel kişilerin AYM'ne  doğrudan dava dahi açamayacağı.... ve daha binlerce somut olgu Referanduma sunulan Anayasa değişikliklerinde yazsaydı yurttaşlarımızın  tercihi herhalde  HAYIR olurdu...Ama bu saydıklarımız ve daha binlercesi  potansiyel olarak Referanduma sunulan Anayasa değişikliğinde vardır..

6-Unutmayalım. 16 Nisan'da bir siyasi partiye ya da bir kişiye oy vermeyeceğiz.Bu bir Parti  meselesi değildir. Geleceğimizi oylayacağız.100 yıl önce Saray'dan /Padişahtan /bir tek kişiden  aldığımız  egemenliğimizi yine bir tek kişiye üstelik kendi oylarımızla vermemiz mümkün değildir.Türk Milleti,  sosyolojik saatinin 100 yıl geriye götürülmesine izin vermeyecektir.

7-Değerli yurttaşlarımız, nasıl olsa benim düşüncemdeki Partinin Genel Başkanı Cumhurbaşkanı  olacak, güvencedeyim diye düşünmeyin, bu belki geçici bir güvence sağlayabilir , ama ileride  Cumhurbaşkanı değiştiği gün bir  başka Partinin Genel Başkanı Cumhurbaşkanı olacak ve  Partisine bağlı bir Yargı ve bürokrasi  oluşturacak, tasfiyeler ve  geçmiş dönemden hesap sorma ile siyasi yargılamalar başlayacaktır. Dolayısıyla "tek adam rejiminde" hiç kimse güvencede olamaz.

8-Eskişehir Barosu olarak görevimizi yapmak zorundayız.Yanılmadık / kimseyi de bugüne  kadar yanıltmadık. Aldatılmadık / kimseyi de aldatmadık. Ergenekon ve Balyoz davalarından  15 Temmuz'a giden süreci ve tehlikeyi ilk gören ve uyaranlardan olduk.Yine uyarıyoruz...Güçten / güçlüden değil haktan / haklıdan /hukuktan / adaletten yanayız , bu yüzden kimseyi aldatıp / kandırma imkanımız yoktur.

9-Bu duygu ve düşüncelerle ülkemizde ve tüm dünyada  hukukun üstün ve egemen olduğu ve eksiksiz olarak uygulandığı  nice 5 Nisanlarda sağlık, huzur ve mutlulukla bir arada olmayı  diliyor,  tüm yurttaşlarımıza ve meslektaşlarımıza  saygılarımızı   sunuyoruz.  05 Nisan 2016

Av.Rıza ÖZTEKİN
ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım