381 MESLEKTAŞIMIZIN İMZASINI İÇEREN KALEM YÖNETMELİĞİ 45. MADDEDE DEĞİŞİKLİK VE CMK SORUNLARI İLE İLGİLİ DİLEKÇESİ ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI AV.RIZA ÖZTEKİN VE ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKAN YARDIMCISI AV. ŞENOL GÜNDOĞDU TARAFINDAN TBB.NE TESLİM EDİLDİ

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI’NA

KONU  Vekaletname sunulmaksızın Savcılık aşamasında soruşturma dosyası inceleyebilme yönünde Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Kalem Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin 45. maddesinde değişiklik yapılması ve CMK görevi ile ilgili sorunların giderilmesi amacıyla hazırlanarak Eskişehir Barosu avukatlarınca imzalanan ve Adalet Bakanlığı’na iletilmesini istediğimiz dilekçemizin sunulması hakkındadır.

Ceza soruşturmasında vekaletname ibraz etmeyen avukatlara soruşturma dosyasının gösterilmemesinin ve CMK görevi üstlenen meslektaşlarımıza çıkarılan haksız engellerin avukatlık onurunu zedelediği, mesleğimizi gereği gibi icra etmemizi ziyadesiyle zorlaştırdığı herkesin malumudur.

Bu haksız uygulamalara son verilmesini sağlamak için Ankara Barosu’nca başlatılan ve tarafımızca da destek ile mensuplarımızın katılım ve desteğinin sağlandığı 381 meslektaşımızın imzaladığı dilekçemiz ekte sunulmuştur.

• Sayın Başkanlığınızca konuyla ilgili Adalet Bakanlığı nezdinde Yönetmeliğin ilgili maddesinin değiştirilmesi kapsamından yapılan çalışmaları takdirle karşılamakla birlikte;
  • Ön mutabakat metninde yer alan ‘Cumhuriyet Savcısı huzurunda incelenir’  ibaresini ve madde metninde ‘Avukat’  ibaresi yerine ‘Müdafii, vekil’ ibarelerinin bulunması hususlarını kabul etmediğimizi belirterek ön mutabakat metninin bu kapsamda tekrar ele alınarak ‘Cumhuriyet Savcısı huzurunda incelenir’ hükümünün mutabakat metninden çıkarılması ve yine mutabakat metninde yer alan ‘Müdafii, vekil’ ibareleri yerine doğrudan ‘AVUKAT’ ibaresinin kullanılması yönünde Adalet Bakanlığı nezdinde çalışmalar yapılmasını,
  • Adalet Bakanlığı nezdinde ilgili konularda çözümler geliştirirken 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 110. Maddesi uyarınca ekli dilekçemizin dikkate alınmasını, ekte sunduğumuz 381 meslektaşımızın imzasını içeren dilekçemizin Adalet Bakanlığı’na gönderilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.

Avukat Rıza ÖZTEKİN

Eskişehir Barosu Başkanı