27.04.2015 TARİHLİ ESKİŞEHİR BAROSU BASIN AÇIKLAMASI

"HUKUK" KİLİTLENDİ

1- İstanbul  Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesinin hakimin reddi dolayısıyla  önüne gelen bir dosyada  Sulh Ceza Hakimliğince verilen tutuklama kararını kaldırması ve tahliye kararı vermesi hukuki açıdan tartışılabilir nitelikte olsa da ortada artık bir Mahkeme kararı olduğundan gereği yapılmalı ve tahliyeler gerçekleştirilmelidir.
2- Buna rağmen iktidarın (çok da saklamadıkları açıkça görünen) baskısı ile tahliye kararları  ilgili Savcılık  tarafından uygulanmamış ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da "kararın geçersiz" olduğunu belirten bir açıklama yapmıştır.
3- Mahkeme kararları hukuki açıdan elbette tartışılacaktır, ama uygulanmaması, "geçersiz" denilmesi tam bir hukuk skandalıdır.Asliye Ceza Mahkemesinin kararı Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine itiraz yolu ile gidebilir ve denetlenebilir.Bu yol varken Anayasa'ya açıkça aykırı ve keyfi bir kararla  Mahkeme kararlarını yok saymak ve uygulamamak ağır sorumluluklar gerektirir.
4- Sulh Ceza Hakimliklerinin çok büyük sorunlara yol açacağını daha önce belirtmiştik. Etkin bir denetim ve itiraz yolunun olmaması , iktidarın  özellikle İstanbul'da kendine yakın yargıçları bu Mahkemelere ataması bugün  yaşadığımız sorunların temelini oluşturmaktadır. Özel Görevli Mahkemeler şeklen kaldırılmış gibi gözükse de Sulh Ceza Hakimliklerinin aslında Özel Görevlendirilmiş /Yetkilendirilmiş Hakimlikler olduğunu daha önce belirtmiştik.
5- Dünya'da benzer bir olay yaşanır mı ,bilmiyoruz. Ama Anayasa'yı hemen hemen hergün ihlal eden bir Cumhurbaşkanı'nın olduğu ve maalesef hukuksuzluğun istisna olması gerekirken kural haline geldiği bir Ülke'de yaşanan bu olay bizi çok da şaşırtmadı." Hukuk" maalesef kilitlenmiştir.Hukuku kilitleyenleri Anayasa'nın açık hükümlerini okumaya  ve Mahkeme kararlarının gereğini bir an önce yapmaya davet ediyoruz.
6-Hukuka aykırılık kimden , nereden ,nasıl gelirse gelsin, hukuka aykırılığa kim maruz kalırsa kalsın Eskişehir Barosu olarak  tepki göstermeye devam edeceğimizi bir kez daha vurguluyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.
Av.Rıza ÖZTEKİN
ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI