27 OCAK 2011 Tarihli Baro Başkanımızın Basın Açıklaması

Son günlerde  bazı yerel gazetelerimizde  “…Barolar Birliğinden Baroya Hukuk Dersi ..” “…. Barolar Birliğinden Baroya Sert Yanıt….”  “……..Baro için utanç kaynağı ….”    şeklinde ağır ithamlar içeren , hiçbir zaman kabul etmediğimiz ve  şiddetle kınadığımız, gereğini de en kısa sürede yapacağımız  , çok çirkin ,  kamuoyunu yanıltıcı, malum (!)  bazı çevrelerce servis ve  sipariş edildiğini , yazdırıldığını  düşündüğümüz ve tiraj kaygısı ile haber kıtlığının da etken olduğu  üzücü haberler  nedeniyle bir basın toplantısı düzenlemeyi uygun bulduk, geldiğiniz için teşekkür ederiz.

Habere konu olay  02.12.2010 tarihinde  Türkiye Barolar Birliği ile Eskişehir Barosu; yani iki büyük Hukuk Kurumu arasında tamamen hukuksal çerçevede gerçekleşen   bir iç yazışma olup hukukçu olmayanların bu yazı ile ilgili yorum yapması  zaten mümkün değildir.  Yazının tarihine bakıldığında güncelliğinin de kalmadığı görülecektir.

Tamamen mesleki sorunlara yönelik olarak yaklaşık 2(iki) ay önce  Baromuz üyesi 381 avukatın katılımı ile gerçekleşen imza kampanyası Türkiye Barolar Birliğine götürülmüş, Barolar Birliği dilekçemizi teslim aldıktan  birkaç gün sonra , dilekçenin doğrudan Adalet Bakanlığına gönderilmesi  isteğini belirterek  iade etmiş ve  bazı  hususlarda  görüşlerimize katılmadığını ifade ederek  yazısının son  sayfası son paragrafında  “

“……..İlgi dilekçeniz ve ekindeki T.C  Adalet  Bakanlığı’na hitaben yazılmış dilekçenizde yer alan eleştiri ve taleplerinizin yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde Birliğimiz Yönetim Kurulu  tarafından dikkate alınacağını belirtir, saygılar sunarız …. “

Şimdi soruyorum, yazının bütünü ve son  paragraf incelendiğinde , TBB’nin ders verme niteliğinde bir beyanı var mıdır ?  ya da Eskişehir Barosu için bu yazıda utanç kaynağı olacak olan husus nedir ?  Utanması gerekenler  bu yazıyı  servis edenler ve hukukçu olmadıkları halde kamuoyunu yanıltıcı  yorumlar yapanlar ve  bunların  arkasındaki zihniyettir. Eskişehir Barosu olarak bu zihniyetle sonuna  kadar  mücadele edeceğimizin bir kez daha  bilinmesini   istiyoruz.

Yazının iadesi üzerine derhal imzalar  bir üst yazı ile Adalet Bakanlığına gönderilmiş ve bilahare yazımız kapsamında taleplerimizi tam karşılamasa da yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. İmza kampanyasına   Eskişehir Barosu dışında diğer bazı   Barolar da  katılmış ,  yine TBB   bildiğimiz kadarıyla bu   Baro’lara  haberlere  konu olan  iade yazısı  göndermiştir. Bu perspektifle başka  Barolar da itham edilmektedir.

Yazı içeriğinden  herhangi bir hukuk  dersi verme ,utanç kaynağı olabilecek bir yorum çıkmadığı halde , böyle algılanıyorsa , ya da TBB’nin bilmediğimiz kamuoyuna yansıyan “…….Eskişehir Barosuna  Hukuk Dersi verdik….” şeklinde bir beyanı varsa  , buradan Tüm  Türkiye’ye sesleniyorum ,

“……..HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAVUNMAK VE KORUMAK GÖREVİ OLAN ESKİŞEHİR BAROSUNA , TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DE DAHİL ,    HİÇBİR KURUM VE KURULUŞUN GERÇEK YA DA TÜZEL KİŞİNİN GEREK BAŞKA KONULARDA GEREKSE HUKUKSAL KONULARDA DERS VERMEYE GÜCÜ YETMEZ , KİMSEDEN DERS ALMAYA İHTİYACIMIZ YOKTUR,   BU KİMSENİN HADDİ DEĞİL ,OLAMAZ, BUNA KİMSE CESARET DE EDEMEZ ….”

“…….AMA ESKİŞEHİR BAROSUNUN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KORUMA VE SAVUNMA GÖREVİ ÇERÇEVESİNDE  DERS VERECEĞİ, BU KAPSAMDA DERSE İHTİYACI OLAN ÇOK KİŞİNİN OLDUĞU DA BİR GERÇEKTİR. BU DERSE  ÖNCE    BELİRTTİĞİMİZ YAZILARI SERVİS EDEN , SİPARİŞ EDEN , YAZDIRAN ZİHNİYETİN İHTİYACI OLDUĞU AÇIKTIR.…..”

Eskişehir Barosu olarak   “..Hukuk Devleti…”    “…Hukukun Üstünlüğü…”   “…Tarafsız ve Bağımsız Yargı …” “… Bağımsız Savunma …”   kavramlarından keza Türk Milletinin var olma mücadelesinin sonucu olarak kurulan ve sonsuza kadar yaşatacağımız Cumhuriyeti kuran felsefeden , rejimin temel değerlerinden , Atatürk İlke ve Devrimlerinden ,  Laik ,Demokratik ve Sosyal Hukuk  Devleti yapımızdan asla taviz vermeyeceğimizi belirttikçe  bir takım çevrelerin elbette     rahatsızlık  duyacağı  bir gerçektir.   Ama sonuçları ne olursa olsun  biz Hukukun üstünlüğünü koruma ve savunma görevi kapsamında yolumuza devam edeceğiz. Köklü geçmişi , 600 ‘ü aşan üye sayısı ile Eskişehir Barosunun  bu mücadelesini  hiç kimse durduramayacaktır.

Eskişehir Barosunun hiçbir kurum ve kuruluşla , gerçek ya da tüzel kişilerle en önemlisi Türkiye Barolar Birliği ile  en ufak bir sorunu yoktur. Tek amacımız Baromuza en iyi şekilde hizmet etmektir. Bu kapsamda tüm kurum ve kuruluşlarla  uyum içersinde çalışıp mesleki sorunlarımızı çözmek istiyoruz.

Bu nitelikte kamuoyunu yanıltıcı , güncelliği de kalmamış ağır ithamlarla dolu haberlerin Baromuza ve en önemlisi Eskişehir’imize zarar vereceği  açıktır. Bu sebeple,  yazılı ve görsel basının   bundan sonra  haberlerinde daha dikkatli davranmasını  bekliyor ,  saygılar sunuyoruz. KAMUOYUNA DUYURULUR . 27.01.2011

Av.Rıza ÖZTEKİN

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI