26.12.2014 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

1- Anayasa'da düzenlenen ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı kapsamında yapılan bir basın açıklamasında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiası ile 16 yaşında Lise'li bir gencimizin tutuklanması mevcut yasalarımıza göre mümkün değildir. Maalesef gencimizle birlikte bu olayda tutuklanan aslında "adalettir"

2- Özel görevli mahkemeler kalkmış gibi yapılmış, ama aslında kalkmamıştır. Tutuklama kararı veren Sulh Ceza Yargıçlığı yeni özel görevli/görevlendirilmiş mahkemelerdir. Karara itiraz edilmiştir. Yine bir diğer Sulh Ceza Yargıçlığı itiraza bakacaktır. Sadece hukuk kurallarının doğru uygulanması tahliye için yeterli olacaktır.

3- Bu karar her geçen gün ivme kaybeden yargıya güven ve yargı bağımsızlığı açısından çok ağır bir darbedir. Kamuoyu vicdanına bu kararın bağımsız yargı tarafından verildiğini, keza baskı ve talimat olmadan verildiğini kimse izah edemez. Karar, yurttaşlarımızı yargı/hukuk yoluyla sindirmenin yüzlerce örneğinden biridir. Yaratılmak istenen algı "bakın hakaret ettiği iddiası ile 16 yaşındaki bir Liseliyi bile okulundan alıp tutuklattık, sınır tanımıyoruz, kim aykırı bir şey söyler ya da yaparsa akıbeti böyle olur" şeklindedir.

4- Yargının bu algı operasyonlarında aracı kılınmasına, keza hukukun bir kez daha tek adamlığın ve otoritenin güçlenmesinde silah gibi kullanılmasına daha ne kadar izin verilecektir. Yaptıkları açıklamalarla yurttaşların yargı güvenliğinde artık bir umut olduklarını söyleyen HSYK'nın (bağımsız olmadığı için) bu karar nedeniyle inceleme başlatmak yerine daha önce pek çok örneğini gördüğümüz gibi "ödüllendirme" yoluna gideceğini düşünüyoruz.

5- Türkiye'de hukuk devletinin aşama aşama yok edildiğini yüzlerce kez söyledik. Bir çok kişi ve kuruluştan haksız eleştiriler aldık. Haklı çıktığımızı görmek çok üzücüdür. Evet bugün geldiğimiz noktada artık Türkiye bir PARTİ ve POLİS devletidir. Bizi haksız yere eleştirenler dahil Türkiye'de hiç kimsenin artık hukuk ve yargı güvenliği kalmamıştır. Elbette sıra susanlara, daha fazla yandaş olmak için yarışanlara da gelecektir.
Kamuoyuna saygılarımızla.

Av. Rıza ÖZTEKİN
ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım