24.12.2014 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

YENİ ANAYASA İTTİFAKI

1- 5 yıl önce iktidar partisi tarafından başlatılan değişmez maddelerin de değişebileceğini öngören ve maalesef halka bir umut(!) olarak sunulan "Yeni Anayasa" tartışmaları yeniden başlamıştır. Yeni Anayasa laik, demokratik ve sosyal hukuk devletine, üniter yapıya veda etme Anayasa'sıdır.

2- Bu bağlamda iktidarın hedefi Anayasa'yı değiştirecek sınırı aşarak (367 ve üstü bir değişiklikte Cumhurbaşkanı'nın Referanduma götürme yetkisi var, ama mevcut Cumhurbaşkanı'nın bu yetkiyi kullanmayacağını düşünüyoruz) bu tartışmalara girmeden kuruluş felsefemizin, Atatürk İlke ve Devrimlerinin izini taşımayan, federatif/özerk bölge ve yapılara yer veren Yeni(!) bir Anayasa yapmaktır. 100 yıllık parantezi kapatma, 2023 söylemlerinin anlamı budur ve yapılan hesaplar tutarsa 2023 beklenmeyecektir.

3- İktidar bu hedefine 2015 Genel Seçimleri sonrası ulaşmak istemektedir. Anayasa değişikliğini sağlayacak milletvekili sayısına ulaşmak için bugünlerde kimlerle, hangi görüşmelerin yapıldığı, nasıl ittifaklar kurulduğu kamuoyuna yansımaktadır.

4- Fiilen şu anda Başkanlık sistemi olmasına, ülkemizin bir bölümünün fiilen bölünmesine ve her yönüyle Ülkemizden kopmasına, Anayasanın bir çok hükmü fiilen yürürlükten kalkmış olmasına rağmen yine de şekli olarak mevcut Anayasa'nın varlığı sorun olarak görülmektedir.

5- Anayasamızın 87. maddesinde TBMM'nin görevleri arasında "Yeni Anayasa" yapmak yoktur. Anayasa'nın 175. maddesi de "Yeni Anayasa" yapmaya değil "kısmi değişikliklere" izin vermektedir. Mevcut Anayasamızın kendini yok sayarak TBMM'ye Kurucu Meclis gibi yeni bir Anayasa yapma yetkisi vermesi zaten mümkün değildir.

6- Anayasa'da elbette değişmez maddeler hariç ve Cumhuriyetin niteliklerini etkileyemeyecek kısmi değişiklikler yapılabilir. Ama sorun Anayasa'da değildir. Anayasa'dan önce 12 Eylül ürünü olan Seçim Barajını düzenleyen kanun değiştirilip seçim barajı kaldırılabilir. Milli İrade deniliyor. Seçim Barajı kalktığında gerçek Milli İrade ortaya çıkacaktır. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri ile ilgili yasa da 12 Eylül ürünüdür. Darbe ile hesaplaşıyoruz diyerek şekli yargılamalar yapmak yerine bu yasalar kaldırılmalıdır.

7- Bugün yapılan ittifaklar hedefine ulaşırsa 2015 Genel Seçimleri sonrası istenen Anayasa değişikliği dolayısıyla Yeni bir Anayasa yapmak şeklen mümkün olacaktır. Ama Yeni Anayasa yıkımdır, Atatürk ilke ve devrimlerinin, rejimin, kuruluş felsefimizin sonudur, özerklik, federasyon ve bölünmedir, fiilen yaşanan başkanlık sisteminin hukukileşmesidir, hukukun üstünlüğünü savunmak ve korumak görevimiz kapsamında bu yok oluşa karşı yurttaşlarımızı bir kez daha uyarmayı tarihi bir görev sorumluluk olarak görüyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla.

Av. Rıza ÖZTEKİN
ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım