19.03.2013 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

 

Bilindiği gibi 18.03.2013 günü Ergenekon davasında Sayın Savcılık esas hakkındaki görüşünü bildirdi. 22  ayrı iddianamenin birleşiminden oluşan toplam 28.000 sayfalık iddianamenin 2.800 sayfadan oluşan esas hakkındaki  görüş özetlendi ve Ergenekon Terör Örgütünün varlığının tesbit olunduğu belirtilerek  aralarında eski   Genelkurmay Başkanının da bulunduğu bir çok   komutan, aydın,gazeteci ,yazar, milletvekili, siyasi parti genel başkanı ile ilgili  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Bu Mahkemeler sakıncaları dolayısıyla kaldırılmıştır. Sadece bu davaları bitirmesi beklenecektir. Böyle bir Mahkemeye sunulan iddianamenin hukuksal durumu ,geçerliliği de tartışılacaktır.  Bu dava ile ilgili bir çok şey söylendi ,tartışıldı ama kısa başlıklarla  esas hakkındaki görüşü ve davayı değerlendirmek  ve kamuoyunu aydınlatmak yerinde olacaktır;

1-Ergenekon Terör Örgütü'nün varlığının tesbit olunduğu  bildirilmiştir. Oysa dosyada, Mahkemenin sorusu üzerine  MİT, Emniyet ve Jandarma'nın  böyle bir  terör örgütü yapılanması olmadığına dair görüşleri vardır. Dinlenen tanıklar da böyle bir örgütten söz etmemiştir. Devletin en önemli istihbarat birimlerinin bile varlığını tespit etmediği bir örgütü, imzasız ihbar mektupları, digital verilerle  Sayın Savcılığın belirlemesi  çelişkilidir. Eğer bir örgüt varsa lideri kimdir? nerede,ne zaman ,nasıl kimler tarafından kurulmuştur, bu belli değildir.  Terör Örgütüne ; meşrulaştırılmaya çalışılan PKK'yı örnek gösterebiliriz. Binlerce kişinin katili olan bir lideri, kadroları, yapılanması , silahları vardır,ne zaman,  nasıl  kimler tarafından kurulduğu bellidir.

2-Bir davada birden fazla sanık varsa ya  aralarında suç işlemek için iştirak iradesi vardır,  ya suçu birlikte işlemişlerdir yani müşterek faildir, ya da suç işlemek için örgüt kurmuşlardır. İlker Başbuğ'la Danıştay tetikçisi  , Cumhuriyet gazetesine bomba atan , temin eden ve azmettirenlerle Cumhuriyet gazetesi yazarlarının  aynı davada sanık olmaları asla mümkün değildir. Davanın sanıklarından birbirlerinin hiç tanımayan,görmeyenler vardır

3-TCK 312/1. maddedeki cebir ve şiddet , somut bir eylemle ortaya çıkar, toplantı yapmak , gazetede yazı yazmak , düşünmek, konuşmak asla bu maddenin  kapsamında  olamaz. Bu suçun oluşması için elverişli vasıtalar olmalı ve icra hareketleri tamamlanmalıdır. Teşebbüsün tanımı budur. İki sanıktan örnek  vermek yeterli olacaktır.  Mustafa Balbay'ın kalemi , Haberal'ın ameliyatta kullandığı malzemeler silah  gibi elverişli  vasıta  olamayacağına göre ne ile nasıl darbe yapıp hükümeti düşüreceklerdir  bilemiyoruz.  

4-Sonuç olarak  28.000 sayfa iddianamesi , 10 milyonları aşan  sayfa sayısı ,  gizli tanıkları, savunma hakkının yok sayılması, avukatlara gerektiğinde  şiddet ve baskı uygulanarak savunma yapmalarının engellenmesi, duruşmaya getirilen tanıkların dinlenmemesi , digital verileri   ile  bir başka örneği olmayan bu olguya   bir dava  demek mümkün değildir, kamuoyu bunu  bir operasyon ve  proje olarak algılamaktadır. Kamuoyu vicdanında  bu  projenin adı ülkenin bölünmesidir,  projenin paydaşları emperyalistler ve onların Türkiye'deki gerici ve bölücü uzantıları ile  işbirlikçileridir. İddianamede deliller bölümünde samimi beyanlarına atıf yapılan Tuncay Güney  de bunun bir dava olmadığını ,  proje olduğunu belirtmiştir. Madem Tuncay Güney'in samimi beyanlarına itibar ediliyor , o halde proje konusundaki beyanına da itibar edilsin.

5- Elbette  Ülkenin bölünmesi için  Türk Ordusunun  tasfiyesi gerekmektedir. Kamuoyu   bu dava ile Türk Ordusunun tam anlamıyla tasfiye edildiğini düşünmektedir. Oysa ordusu olmayanın yurdu olmaz,olamaz.  İddianamenin Çanakkale Geçilmez diyerek dünyaya haykırdığımız bir günün  yıldönümüne denk  gelmesi  düşündürücüdür.  Tatbikatlarına bile  bin yılın meydan okuması  adlarını koyan  emperyalistlere, onların ülkedeki gerici ve bölücü  uzantıları ile  işbirlikçilerine  Türk  Milleti Çanakkale'nin bir kez daha geçilemez olduğunu hatırlatmaktan geri durmayacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla.

Av.Rıza ÖZTEKİN

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI 

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım