19.01.2015 TARİHLİ ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA ESKİŞEHİR BAROSU ÇOCUK HAKLARI İZLEME KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

KONU: Diyarbakır Bağlar ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü resmi internet sitesinde çocukların kimlik bilgilerinin afişe edilerek haklarının ihlal edilmesi

12 Ocak 2015 tarihinde Türkiye gündemini sarsan bir skandal gerçekleşmiştir. Diyarbakır Bağlar ve Yenişehir İlçe Milli  Eğitim Müdürlüğü resmi internet sitelerinde haklarında işlem yapılan 'suça sürüklenen, sokakta çalışan ve çalıştırılan, tacize ve tecavüze uğrayan, mağdur edilen' 872 çocuğun kimlik bilgilerini afişe etmiştir.

Bu skandal acı bir gerçeği de ortaya çıkarmıştır. Türk Ceza Kanunu gereğince 12 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumlulukları olmamasına rağmen 9-10 yaşlarında olan bazı çocuklar haklarında işlem yapılmıştır. Ayrıca çocukların soruşturmalarının çocuk bürolarında görevli Cumhuriyet savcısı tarafından bizzat yapılması gerekirken emniyette yapılmış olması maalesef ki bizlere, her gün kanun yapıp değiştirme becerisinin! Uygulamaya gelince pek de uygulanmadığını göstermektedir.

Hakkında ceza yasasını ihlal ettiği iddia edilen ya da mağdur edilen bu çocukların yeniden topluma kazandırılmaları amaç edilerek; toplumda yapıcı rol üstlenebileceği, değer duygusunu geliştirecek ve başkalarının da insan haklarına, temel özgürlüklerine saygı duymasını pekiştirecek nitelikte muamele görmesi gerekirken onları suçlu göstermek, mağduriyetlerini bu şekilde kamuoyu ile paylaşmak çok açık bir şekilde Uluslararası Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine ve ülkemizdeki Çocuk Koruma Kanununa aykırıdır . Çocuğun özel hayatının gizliliği ve çocuğun yüksek yararı ilkesi de açıkça ihlal edilmiştir.

Ayrıca, çocuklar erişkinlerden farklı fiziksel, psikolojik ve davranış özellikleri sergilediklerinden, korunmaya ihtiyaçları olduğundan herkesin görebileceği bir şekilde web sitesinden kimlik bilgilerinin yayınlanması onların kendilerine olan güven duygularının zedelenmesine ve kendilerini değersiz hissetmelerine yol açacaktır.

Her ne kadar bu olayın sorumlusu olan müdür ve müdür yardımcılarının görevden alındığını memnuniyetle öğrenmiş olsak da çocukların hak ihlallerinin her geçen gün biraz daha arttığı ve meşrulaştırıldığı ülkemizde bizlere, topluma ve devlete daha çok sorumluluk düşmekte, bu konuda daha çok duyarlılık gerekmektedir.

Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’nun yapmış olduğu açıklamaya da destek verdiğimizi belirtmek isteriz.

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu olarak  bu skandalı kınadığımızı ve çocukların haklarının ihlal edildiği her olaya karşı mücadele  vereceğimizi  kamuoyuna saygı ile duyururuz. 19.01.2015

Eskişehir Barosu Çocuk Hakları İzleme Komisyonu

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım