19 OCAK 2013 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

Usul Kuralları Ve Avukatlık Yasasının Özel Hükümleri Hiçe Sayılarak Avukatların Büro Ve Evlerinin Aranması Hukuksuzluktur.

18.01.2013 Cuma saat 04.00 başlatılan operasyonlarla İstanbul, Ankara ve İzmir’de birçok meslektaşımızın ev ve bürolarında arama yapıldığını, aramalarda kapıların dahi kırıldığını, Baro’dan bir temsilci ve avukatın hazır bulundurulmadığını, gözaltılar  yapıldığını  kamuoyuna yansıyan haberlerle öğrenmiş bulunuyoruz.

Avukatların ev ve bürolarının nasıl aranacağı özel hükümlerle düzenlenmiştir. Avukatların 04.00’te kapılarının kırılarak arama yapılmasını hukukla, vicdanla hiçbir şeyle izah edemiyoruz. Yapılan işlemler daha önce benzerlerini yaşadığımız pek çoğu gibi arama, el koyma değil İTİBARSIZLAŞTIRMADIR.

Ama olayın avukatlar nezdinde bu kadar ileri götürülmesi sorgulanmalıdır. Olayla, avukatlar nezdinde “..sınırımız yok, hukuk da tanımıyoruz..” şeklinde bir algılama yaratılmak istendiği açıktır. Ama bu, hedeflerden biridir. Bir başka hedef toplumun sindirilmesidir. Bu hedef için avukatların seçilmesinin çok önemli bir sebebi vardır. Çünkü avukatlar toplumsal iddianın karşısında toplumsal savunmayı da temsil ederler. Avukatların savunmasını üstlendiği topluma, avukatlar üzerinden çok önemli bir mesaj veriliyor; “…BİZ BAKIN AVUKATLARA BİLE BÖYLE YAPTIK. SİZE BUNDAN FAZLASINI ÇOK DAHA RAHAT YAPABİLİRİZ…” şeklinde yaratılmak istenen algı diğer ama çok daha önemli bir hedeftir.

Demokratik Hukuk Devletinin en önemli unsuru fertlerin hukuksal güvenliğidir. Avukatlara bile böyle yapılıyor şeklinde yaratılan algı zaten son 10 yıllık uygulamalarla pek de kalmamış olan hukuksal güvenliği tamamen yok etmiştir.

Eskişehir Barosu olarak geçmişte avukatlara usul kuralları hiçe sayılarak yapılan benzer uygulamaları da aynı kapsamda değerlendiriyor ve Avukatlık Yasasının özel hükümleri, özellikle 58.maddesi ve diğer usul kuralları ihlal edilmek suretiyle (hangi avukata karşı olursa olsun) yaratılan hukuksuzluklarla sonuna kadar mücadele edeceğimizi bildiriyoruz.

Saygılarımızla.

 

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANLIĞI

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım