18.11.2016 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA;

  Cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda Ceza Muhakemesi Kanununun 213. maddesine bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair dün gece yarısı Meclis’e sunulan AKP önergesi, CHP ve MHP’li vekillerin itirazlarına rağmen ilk oylamada kabul edildi.

Muhalefet vekillerinin açık oylama talebi üzerine yapılan oylamada, 184 oyu bulamayan AKP önergesi, salı günü tekrar görüşülecek.

  Tasarının sahibi olan Adalet Bakanlığı, sunulan değişiklik teklifini desteklediğini söylemektedir.  O zaman böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var ise neden Tasarıya konulmadığını sormak zorundayız. Bu sorunun cevabı ise toplumun tepkisinden korkulması ve tasarının kamuoyunun gündemine gelmeden bir oldu bittiyleyasalaşmasını sağlamak olduğu anlaşılıyor.

  Cinsel istimara uğrayan çocuğun, fail ile evlenmesi halinde faile verilecek cezanın ertelenmesi düzenlemesini kabul edemeyiz. Böyle düzenlemeler çocuk istismarının kurumsallaşması sonucunu doğurur. Bu düzenlemeler çocukların üstün yararına uygun değildir. 

  Yapılmak istenen düzenleme 15 yaşından küçük çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarına yöneliktir ve yaş konusunda bir alt sınır da yoktur. Failin yaşı konusunda da bir ayrım getirilmemektedir. Bu durumda 10-12 yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunan 40-50 yaşlarındaki bir fail, çocuğun 16 yaşına gelmesi ile çocukla evlenebilecek ve cezası ertelenecektir.

  İstismar failinin daha sonra istismar mağduru ile evlendiğini, çocukları olduğu, bu durumun onları mağdur ettiği de söylenmektedir. Yürürlükte olan yasalara göre, geceleyin bir bakkaldan makarna  çalana, bir manavdan elma çalana 7 yıl 6 ay hapis cezası veriliyor. Hırsızlık suçunun işleyenlerin de evde kendilerini bekleyen çocukları var. Bu mantığa göre mağdur razı ise her suç için erteleme kararı mı verilecek. Ceza yasalarını bu mantıkla mı düzenleyeceğiz. Yasalar düzenlenirken çocuklara tecavüz edenler değil, çocukların üstün yararı göz önüne alınmadır.

  İktidar partisi bu düzenlemeyi daha önce Boşanma Komisyonu raporu ile gündeme getirmiş ancak tepkiler sonrasında gündemden düşürmüştür. Şimdi gece yarısı yangından mal kaçırır gibi çocukları tecavüzcülerle evlenmeye mahkum eden bu yasayı çıkarmaya çalışıyor.

  Kadın ve çocuk hakları savunucuları olarak buna izin vermeyeceğiz. Çocuklarımızı tecavüzcülerin kucağına iten bu düzenlemeye tüm gücümüzle karşı çıkacağız.

  Buradan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına da sesleniyoruz, görevinizi yapın ve tecavüzcüleri değil çocuklarımızı koruyun. Bunun içinde ilk elden bu yasaya karşı çıkın.

ESKİŞEHİR BAROSU KADIN HUKUKU ve ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım