14 MAYIS 2014 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

Öncelikle biz Gençlik Meclisi İdare ve İzleme Heyeti olarak dün Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen Maden faciasında yitirdiğimiz tüm işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı dileyerek sözlerimize başlamak istiyoruz. Soma'da yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Birileri daha önce 'Madencinin kaderi ölmektir' demişti. Ama biz biliyoruz ki, ölümler ihmalkarlıktan, hükümetin özelleştirme teşviklerinden kaynaklıdır. Bugün Tüm Türkiye'de karanlığı yaracak işçi sınıfının nezdinde aydınlık nöbeti başlatıldı. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi ve bir gün hep birlikte göreceğiz, madencinin kazması, işçi sınıfının kazması birilerini yerlerinden edecek.

Önümüzdeki hafta tüm Türkiye’de büyük bir sevinç ve coşkuyla ile kutlanmasını ümit ettiğimiz –bunca yaşanan olumsuzluklara karşı- Gençlerin yani bizlerin Bayramı olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramını yine de bunca olumsuzluklara rağmen en içten dileklerimizle kutlar, ülkemiz için ferah, huzurlu  günler temenni ederiz.

Ne kadar güzel bir başlangıç da yapmaya çalışsak, malumunuz aslında ülkenin sorunları bizi sevinçli, kendinden emin bir hale sokamamaktadır. Ülkenin devlet kademelerinin her an bir kaos ortamı yaşatması, yargının kurucu unsurlarından olan biz avukatları da tedirgin ve rahatsız etmektedir.

Son dönemde, Sayın Başbakan tarafından Birlik Başkanımıza karşı yapılan hakaret dolu sözler, biz avukatların tedirginliğini daha da arttırmıştır. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Danıştay’ın 146. Yıldönümü ve “İdari Yargı Günü”nde; halen üzerinde çalışılan Avukatlık Yasası başta olmak üzere ülke gündemine ilişkin önemli konuları baştan sona yapıcı bir üslupla dile getirerek çözüme yönelik işbirliğinin önemini de vurgulayan bir konuşma yapmıştır.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı; üstlendikleri toplumsal sorumluluk gereği, hukukun üstünlüğüne sahip çıkarken insan hak ve özgürlüklerini de korumak gibi ulvi bir görevin de gereklerini yerine getirmek durumundadır. Bu çerçevede; toplumun çeşitli kesimlerine mensup yurttaşlarımızın mağduriyetlerini dile getirirken Van depremzedelerinin yaşadıkları dramdan da söz etmesi siyasi değil sorumluluk sahibi, duyarlı ve bilinçli bir yaklaşımdır.

Bu anlamda Sayın Başbakan’nın Birlik Başkanımızın Danıştay’ın 146.Kuruluş Yıldönümünde yaptığı konuşmaya müdahale etmesini, hakaret içerikli sözler sarf etmesini ve tahammülsüzlüğü kınıyoruz. Birlik Başkanımıza yapılan hareket özünde yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden avukatlara, savunmaya ve Barolara yapılmıştır.

Mesleğe yeni başlayan avukatlar olarak, birden fazla sorun bizi beklemektedir. İşte bu sorunların karşısında tam bir örgütlenme örneği olan Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi bulunmaktadır. 6 dönemdir faaliyet gösteren ve yeni dönemde de gördüğünüz arkadaşlarımla birlikte mesleğimizi daha iyiye yerlere çıkarmak için elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Genç avukatlar artık çok güçlü ve dinamik bir yapıya sahip örgütlü çatıları bulunmaktadır.

Fakat Genç Avukatları sindirmeye çalışıyorlar. Mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımız bu sindirilmiş duygular içerisinde görevlerini icra etmeye çalışıyorlar. Bugün bu sorunun en aza indiğini Eskişehir Barosunda görebiliriz. Fakat diğer barolarda hala daha bu sorunla karşı karşıyayız. Artık üstat avukatlarımız Genç Avukat olgusunu, kavramını kabul etmek zorundalar ve bu kişilere de işçi gözüyle değil meslektaş gözüyle bakmaları gerekmektedir.

Mesleğimizi tehlike altına bir diğer sorun ise ; Avukatlık Kanunu Tasarısı. Adalet Bakanlığı Bilim Alt Komisyonu tarafından baroların ve avukatların katılımı  olmadan, dayatmacı bir anlayışla hazırlanarak yayımlanan, yeni Avukatlık Kanunu tasarısının, bu  hazırlanış şekli ile kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

Dayatılmaya çalışılan Avukatlık Kanunu tasarısı, genç avukatların şu ana kadar bildirdiği taleplerinin neredeyse hiçbirine cevap vermediği gibi avukatlık mesleğinin itibarına ve bağımsızlığına indirilmeye çalışılan bir darbe olarak karşımıza çıkmaktadır. Eksikliği olduğunu vurguladığımız yürürlükteki Avukatlık Yasasının dahi savunmaya verdiği;  mesleğe bugün başlayan ile yıllardır bu mesleği icra eden avukat arasında hiçbir farkın olmadığı, hiyerarşinin reddedildiği, hukuku ve hukukçuyu ticari mantıktan uzak tutan anlayışı Avukatlık Kanunu tasarısı ile ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır. Avukatlık Kanunu taslağının; avukatlık bürolarının sermaye şirketi gibi şirketleşmesi ve şube açabilmesine, yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye’de faaliyet göstermesinin önü açılmasına, daha once genç avukatlar olarak yaptığımız kurultayların sonuç bildirgelerinden neredeyse hiçbir başlığa yer verilmeden ticaret kanunu gibi Avukatlık Kanunu hazırlanması anlayışına Türkiye’deki ve Eskişehir Barosu Gençlik Meclisine mensup Genç Avukatlar olarak karşı çıktığımızı ve bu karşı çıkışımızı her gün bir önceki günden daha sert bir biçimde ifade edeceğimizi tüm sorumluluk ve görev sahipleri ile kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz.

Değerli basın mensupları; Genç Avukatların bir diğer sorunu ise, kendini nasıl ifade edeceğinin endişesidir. Stajyer avukatlar mesleğe atılarak ilk yıllarda çok önemli problemlerle karşılaşmaktadır. Şöyle ki; genç meslektaş ruhsatını alıp yemin ettikten sonra ya bağımsız olarak kendi bürosunu açmakta ya da sigortalı olarak başka bir meslektaşının yanında işçi-işveren konumunda çalışmaktadır. Genç meslektaşın staj sonrası ilk yıllarında karşılaşacağı problemlerde bu iki tercihine göre farklılık arz etmektedir. 

Bu alternatifler arasından kendi bürosunu açmayı tercih eden genç meslektaşlarımızın karşısına çıkacak ilk problem vergi yükü açısından yıllarını bu mesleğe vermiş üstadları ile aynı statüde bulunmasıdır. Başka bir deyişle, genç meslektaş gelir vergisi, stopaj ve bunun gibi mali yükümlülükler açısından ağır bir tablo ile karşı karşıyadır. Halbuki kendi ayakları üzerinde durmaya çalışırken maliye politikası açısından ona destek olmak için vergi teşvikleri getirilmelidir. 

Karşılaşılacak diğer bir problem ise; avukatlar arasından mevcut haksız rekabettir. Genç meslektaş, kendisine yer edinebilmek için çoğu kez asgari ücret tarifesinin altında bedellerle hukuki hizmet vermek zorunda kalmaktadır. Halbuki; Türkiye’deki tüm barolar avukatlık asgari ücret tarifesinin uygulanması yönünde sözde değil özde biçimde prensip kararı almalı bunu genç meslektaşa mesleğe ilk adımını attığı andan itibaren hissettirmelidir. Hatta avukatlık ücretinin bankaya yatırıldığına dair dekontlar, dava dosyalarının ayrılmaz bir parçası olmalıdır. 

Genç Avukatların yaşamış olduğu sorunlardan bir diğeri ise CMK sorunudur. CMK sistemi içerisinde yeknesak hale gelecek bir sistem oluşturulmalıdır. Bu sistemde genç avukatları koruyacak en önemli yöntem hizmet süresi veya yaş sınırı yöntemidir. Bu şekilde mesleğe yeni atılmış olan avukat CMK döngüsünü daha hızlandıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Onun için hizmet süresi sınırı bizim onayladığımız bir çözüm metodudur. Bunun yanında bu sitemdeki bir diğer sıkıntı ücretlerin çok geç dağıtılmasıdır. Bununla ilgili olarak bütün barolar olarak dik durmalı ve bu konuda Adalet Bakanlığına bildirimizi ve çözüm önerilerimizi sunmalıyız. 

Son olarak Genç Avukatların temsil sorununa değinmek istiyorum. Şu anki kanuna göre Genç Avukatlar hiç bir şekilde kendisini ifade edecek bir temsil grubu içerisinde yer almamaktadır. Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi, Eskişehir Barosu içerisinde bu soruna bir çözüm getirmiş olsa da Türkiye Barolar Birliği nezdinde Gençlik Meclisi birliğinin oluşması gerekmektedir. 

Görüldüğü üzere mesleğimiz, her yeni gün yeni kurumlar ve sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Ancak, bizim yapacağımız, bunların karşısında olumlu ya da olumsuz görüş ve düşüncelerimizi ortaya koyarak mesleğimizin onuruna yakışır çözümler üretmek ve bunların icrası için baskı grubu oluşturmaktır. Böylelikle, avukatlık mesleğini daha iyi icra edecek ve mesleğimizin baki kalması gereken niteliklerini korumuş olacağız. 

Yukarıda genel hatları ile irdelediğimiz Genç Avukatların sorunlarının ivedilikle aşılması gerektiğini söylüyor ve bunun için ne gerekiyorsa Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi olarak en önde olacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla iletiriz. Saygılarımızla. 14/05/2014

Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi İdare Heyeti Adına
Av. Hüseyin AKÇAR
Eskişehir Barosu Gençlik Meclisi Başkanı

Web Tasarım | Eskişehir Web Tasarım