12 MART 2013 TARİHLİ İNSAN HAKLARI KOMİSYONU BASIN AÇIKLAMASI

BASINA VE KAMUOYUNA..

Osmangazi Üniversitesi öğrencileri yaklaşık iki haftadan beri yemek fiyatlarına yapılan zam ilgili demokratik tepkilerini dile getirmektedirler. Yaptıkları basın açıklamalarıyla giderek zorlaşan yaşam koşullarını ve üniversitedeki sorunlarını tüm Eskişehir kamuoyu ile paylaşmışlardır.

Ancak dün yani 11 Mart Pazartesi günü Osmangazi Üniversitesinde yaşanan olaylar vicdanları sızlatmıştır. Ulusal basında ve ana haber bültenlerinde seyrettiğimiz bu görüntülerde yemekhane zamlarına dikkat çekmek için sandviç dağıtan öğrencilere üniversite özel güvenlik elemanları ve emniyet müdürlüğüne bağlı sivil polislerin düşmanca saldırısı yer almaktadır. Yerde yatan bir üniversite öğrencisini 6-7 güvenlik görevlisinin tekmeleyerek dövmesi, bir başka öğrencinin kafasına onlarca defa copla vurulması biz hukukçuları bu basın açıklamasını yapmaya itmiştir.

Özel Güvenlik Görevlilerince düşmanca dövülen üniversite öğrencileri daha sonra gözaltına alınmış ve “görevi yaptırmamak için direnme” suçunu işledikleri öne sürülerek ifadeleri alınmıştır. Demokratik haklarını kullanan, yaşadıkları bir soruna barışçıl bir yoldan tepki gösteren üniversite öğrencilerinin öldüresiye dövülmesi, sonrasında kelepçelenerek gözaltına alınması ve üstüne üstlük kendilerini döven özel güvenlik görevlerine karşı “görevi yaptırmamak için direnme” suçunu işledikleri iddiası ile 4 saat gözaltında kalmalarını anlamak mümkün değildir.

İleri demokrasinin yaşandığı ülkelerde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı genişler; şiddet içermeyen gösteri ve yürüyüşler demokrasiye katılımı artırır. Son yıllarda giderek artan hak ihlalleri hemen her alanda toplumu boğmakta ve ülkemizin geleceği adına son derece vahim bir demokrasi ve insan hakları gerçeğini resmetmektedir.

İşten atılmalar karşısında işçilerin ekmek ve iş talebi, önü alınamayan kadın cinayetleri karşısında kadınların yaşam ve özgürlük talebi, tutuklamaların bir tedbir olmaktan çok ağır cezaya dönüştüğü yargı kararları karşısında adalet ve özgürlük talebi ne denli meşru ve haklı ise; üniversite öğrencilerinin demokratik bir üniversite talebiyle özelleştirmelere, paralılaştırmaya karşı tepkilerini ortaya koymaları o denli haklıdır, demokrasinin bir gereğidir.

Dün Meşelik Kampüsünde yaşananları işkence ve kötü muamele olayını Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak kınadığımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Buradan duyuruyoruz ki öğrencilerinin uğramış oldukları insan hakkı ihlallerinin hukuki takibini yapacağız.

Osmangazi Üniversite Rektörlüğünün bir açıklama yapması ve işkence olayına karışan güvenlik elemanları hakkında bir soruşturma başlatması gerekmektedir. Üniversitenin güvenliğini sağlamak adına öğrencilere saldıran sivil polisler hakkında İçişleri Bakanlığınca bir idari soruşturma başlatılması ve konu ile ilgili Eskişehir Valiliğinin bir açıklama yapması kamuoyunca beklenmektedir.12.03.2013

ESKİŞEHİR BAROSU

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANI