09.11.2015 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

"İSTİNAFLAR ESKİŞEHİR'DE  OLMALIDIR"

1-  Uzun bir süredir Adli Yargı'da  "İstinaf" olarak adlandırılan  Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması çalışmaları vardır. Kurulması ile ilgili kanun çıkartılmış fakat hep yürürlüğü ertelenmiştir.  2013 yılında Adli Yargı'ya paralel olarak İdari Yargı'da da  mevcut  Bölge İdare Mahkemelerinin yapısında değişiklik yapılmıştır.

2-İstinaflar, yerel mahkemeler ile Yargıtay arasında ara temyiz mahkemesi gibi çalışacaktır.Şu an Yargıtay nezdinde yaptığımız temyizlerin % 80'ninin İstinaflara yapılacağı öngörülmektedir. Daha önceki açıklamalarımızda özellikle 1.500 'e yakın 1. sınıf yargıç ve savcının İstinaflarda görevlendirilmesi ile yerel mahkemelerde büyük bir yargıç -savcı açığının oluşacağını  ve başkaca sakıncaları nedeniyle İstinafların mevcut yargı sistemimizde şu an çözüm olmayacağını belirtmiştik.

3-Daha önce İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır'da Bölge Adliye Mahkemesi kurulmuştu. Adalet Bakanlığı ilave olarak  Antalya, Gaziantep, Kayseri , Sakarya, Trabzon ve Van Bölge Adliye Mahkemeleri ile  İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Erzurum ,  Gaziantep  Bölge İdare Mahkemelerinin  kurulmasına karar vermiş ve karar 7.11.2015 tarihli  Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

4-Bu Mahkemeler 20.07.2016 tarihinde  tüm yurtta göreve başlayacaktır.  Bu aşamada Eskişehir'de Bölge Adliye  Mahkemesi kurulmadığı gibi maalesef mevcut olan  Bölge İdare Mahkemesi de 20.07.2016 tarihi itibariyle kapatılmak zorunda kalınacaktır. Eskişehir Adli Yargı'nın İstinaf'ı diyebileceğimiz Bölge Adliye Mahkemesi olarak Ankara'ya, İdari Yargı'nın İstinafı diyebileceğimiz Bölge İdare Mahkemesi olarak da Bursa'ya bağlanmıştır. Eskişehir için mevcut durum büyük bir kayıptır.

5-20.07.2016'ya kadar daha çok zaman var. Her şey bitmiş değil. Bölge Adliye Mahkemesi'nin Eskişehir'de kurulması, mevcut Bölge İdare Mahkemesinin de İstinaf'a dönüştürülerek Eskişehir'de kalması için başta İktidar milletvekilleri olmak üzere tüm milletvekillerine , Vali'ye, Belediyelere,Yargının diğer kurucu unsurlarının temsilcilerine,  Üniversitelere, tüm kurum ve kuruluşlara  büyük bir görev düşmektedir.Eskişehir Barosu olarak bu konuda üzerimize düşen görevi bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Ama nihai  çözüm  siyasi iktidarda ve iktidarın Eskişehir'deki temsilcilerindedir.
Kamuoyuna saygılarımızla. 09.11.2015

Av.Rıza ÖZTEKİN