08.01.2013 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

05.01.2013 tarihinden itibaren İcra Müdürlüklerinde haciz esnasında tahsil edilen paralar hariç borçlulardan para alınamayacak, alacaklılar da icralardan para çekemeyecek. Borçlular Adalet Bakanlığının uygun gördüğü ve İcra Daireleri adına açılacak bir banka hesabına para yatıracak, alacaklılar ise takip talebinde herhangi bir banka hesabı bildirebilecekler. Borçluların yatırdığı paralardan alacaklıların hesabına talimatla para aktarılacak ve alacaklılar da yine bankalardan bu parayı çekecekler.

Bu konuda acilen Eskişehir Adliyesi içine Adalet Bakanlığının uygun gördüğü bir bankanın şubesi ve Maliye’nin veznesi açılması gerekmektedir.  Sayın Başsavcılığa bu konudaki taleplerimizi ilettik. Ama Adalet Bakanlığının uygun gördüğü bankalar genelde kamusal niteliğe sahip olanlardır. Eskişehir’in özellikle iktidar milletvekillerinin bu konuya duyarlılık göstereceklerini ve en kısa sürede bir banka şubesi ile Maliye veznesinin Adliye içerisine açılması sureti ile konunun çözüme kavuşturulacağını bekliyoruz.

Vatandaşlarımızı uyarıyoruz.  05.01.2013 tarihinden itibaren İcra Müdürlüklerine para yatırma ve çekme  uygulaması kaldırılmıştır. Bu amaçla gelenler geri gönderilecek ve İcra Müdürlüğünün belirlediği banka şubesine para yatıracaklardır.  Bu konuda en önemli istisna  alacaklı vekili olarak avukatların haricen para tahsil etme yetkilerinin bulunmasıdır. Borçlu olan kişiler bankada zaman kaybetmek yerine alacaklının avukatı olan meslektaşlarımıza makbuz karşılığı ödeme yapabileceklerdir.

Çok yeni, karmaşık ve belirsiz olan bu uygulamanın dayanağı 3. Yargı Paketidir.   02.07.2012 tarih ve 6352 sayılı olup İcra ve İflas Kanunun çok önemli hükümlerini değiştiren yasanın bazı hükümlerinin 6 (altı) ay sonra yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. 6(Altı) ay 05.01.2013 tarihinde dolmuş olup artık İcra Müdürlüklerinde yeni bir dönem başlamıştır.

Bu değişiklikleri,  hiçbir İcra Müdürlüğünün tam olarak uygulaması mümkün değildir. Alacaklılar adına yatan paraların talimatla hesaplara aktarılması öngörülmüş olup binlerce para hareketini İcra Müdürlüklerinin şu anki yetersiz personel ve teknik donanımla yapması imkansızdır. Bankaların hesap hareketlerinde muhtemel havale ve EFT ücreti alma durumları, hesap açma, iletim ve sair diğer ücretleri alma talepleri de herhalde vatandaşları bekleyen yeni maliyetler olacaktır.

Yasalaşma ile yürürlük tarihi arasındaki 6(Altı)  aylık dönemde alt yapı, teknik donanım ve diğer konularda hiçbir çalışma yapılmamıştır. Toplum hiç bilgilendirilmeden, banka şubeleri ve icra müdürlükleri ile entegrasyon sağlanmadan en önemlisi Adliye içlerine bir banka şubesi açılmadan uygulamaya geçilmesini doğru bulmuyoruz. Getirilen uygulama ile savunma yanında aynı zamanda hak arama görevini de üstlenen meslektaşlarımızı da büyük zorluklar beklemektedir.

İcra ve İflas Sistemimizde denge zaten son 20 yılda her geçen gün, SGK emekli maaş hacizlerinin yasaklanması,  İcra Ceza suçlarının kaldırılması, menkul hacizlerinin neredeyse imkansız hale gelmesi gibi değişikliklerle alacaklılar aleyhine bozulmuşken getirilen son değişiklikle artık avukatların müvekkillerinin alacaklarını tahsil etmesi daha da zorlaşmıştır. Aslında getirilen son uygulama,   belirttiğimiz düzenlemelerden ve UYAP’tan sonra zaten işlemez hale gelen İcra ve İflas Sistemimize en büyük darbeyi vurmuş, sistemi tamamen kilitlemiş ve deyim yerindeyse çökertmiştir.

Bir Ülkenin İcra ve İflas Sistemi çökerse Adalet duygusunun da yitirileceğinde hiç kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü İcra ve İflas sistemi sonuçtur, bir hakkı tespit ettirirsiniz, hakkınız vardır, ama hakkınız kapsamındaki alacağınızı Anayasamızın 36. maddesine göre meşru vasıta ve yollardan tahsil edemiyorsanız, adalet duygunuz da gerçekten yok olacaktır. Bu durumdaki vatandaşlarımızın alacaklarını bundan sonra meşru olmayan vasıta ve yollarla tahsil etmek zorunda kalacakları beklenen en büyük tehlikedir.

Kamuoyuna saygı ile sunulur.

Av.Rıza ÖZTEKİN

ESKİŞEHİR BAROSU BAŞKANI